Ramstek:

Sastojci:

Dry aged beef

Priprema:

Odvojiti i izvući dugačak komad ramsteka iz komada mesa.

Očistiti od žilica i viška masti.

Ramstek vezati kanapom za pečenje na 3 mesta, tako da imamo 3 porcije mesa.

Ramstek dobro usoliti pa propržiti na vrelom tiganju sa svih strana, pa ubaciti na žicu u rerni na 190 stepeni.

Peći dok ne dostigne unutrašnju temeraturu od 52 stepena za medium - srednje pečen ramstek.

Kada je meso pečeno ostaviti ga da odleži barem 10 minuta, da ne bi sokovi iscureli prilikom sečenja.

Nakon 10-15 minuta, iseći jednu porciju mesa, iz sredine.

Pire od čičoke:

Sastojci: 

  • Čičoka
  • Puter
  • Voda
  • Light soya sos
  • Med

Priprema:

Čičoke(neoljuštene) kuvati u slanoj vodi (početi sa hladnom), I poklopiti šerpu. Iseckati ih kako bi se brže skuvale.

Kada su čičoke mekane, prebaciti u blender I dodati hladan puter dok smesa ne postane glatka.

Dodati kašiku meda, kašičicu soja sosa, I prilagoditi po ukusu.

Pire provući kroz sito.

Pire od čičoke sa sipinim mastilom:

Sastojci:

  • Prethodno spremljeni pire od čičoke- 50g.
  • Sipino mastilo - 5g

Priprema:

Pomešati mastilo sa pireom pa ubaciti u dreser kesu.

Čips od čičoke:

Sastojci:

  • Sveža čičoka - 1
  • Ulje (suncokretovo) 
  • so

Priprema: 

Zagrejati ulje u maloj šerpi na 150 stepeni.

Na mandolini tanko iseći čičoku. (neoljuštenu). Blanširati listiće čičoke 2 minuta u ulju. Ostaviti na ubrusu da se ocedi višak ulja. Ulje dogrejati do 170 stepeni. Ubaciti blanširane listove čičoke u ulje I pržiti drugi put dok ne pozlate. Ostaviti na ubrusu da se ocedi višak ulja. Posoliti odmah.

Duxelles (Pasta od pečuraka):

Sastojci: 

  • Šampinjoni - braon i beli
  • Sipino mastilo
  • Šalot
  • Tartufi - sveži crni 
  • So
  • Majčina dušica
  • Maslinovo ulje
  • Belo vino

Priprema:

Šalot i pečurke sitno naseckati. Trimove tartufa pripremiti, (spoljni deo tartufa koji se ne koristi za rozete) i naseckati na sitno. Na masinovom ulju propržiti šalot (3-4 minuta). Posoliti. Dodati pečurke i nastaviti prženje narednih 5 minuta. Dodati trimove tartufa i majčinu dušicu (2 grančice). Deglazirati belim vinom. Kada vino ispari, dodati kašičicu sipinog mastila i sve promešati. Izvaditi grančice majčine dušice. Ohladiti.

Sos od crvenog vina i goveđeg fonda:

Sastojci:

  • Goveđi bujon
  • Crveno vino
  • Trimovi od dugo starenog mesa.
  • Trimovi tartufa

Priprema:

Na vrelom tiganju propržiti trimove mesa. Naliti bujonom i reducirati. U odvojenom tiganju zagrejati crveno vino, da alkohol ispari. (Može i da se spali brenerom na par sekundi). Kada je bujon reduciran, izvaditi trimove mesa. Na odvojenom tiganju propržiti trimove tartufa. Dodati propržene trimove tartufa u bujon i naliti crveno vino. Reducirati do željene gustine. Procediti od tartufa i van vatre dodati hladne kockice putera da se sos spoji. Ostaviti u posudi za sos.

Džigerica:

Sastojci:

  • Džigerica
  • so

Priprema:

Na vrelom tiganju pržiti džigericu u sopstvenoj masnoći, 2 minuta sa obe strane. Premestiti na tanjir i posoliti.

Rozete:

Sastojci:

  • Svež crni tartuf
  • Svež bejbi spanać
  • Sveži beli šampinjoni

Priprema:

Iseći na mandolini šampinjone i tartufe na tanke listiće. Okruglim katerom izvući krugove od tartufa i šampinjona. Spanać listove premazati maslinovim uljem pa izvući krugove katerom. Slagati spanać, šampinjon pa tartuf u krug. Početi spanaćem i završiti sa tartufom u sredini.

Servis:

Ramstek staviti na sredinu tanjira.

Preko ramsteka sa gornje strane namazati debeo sloj duxelles-a, oko 7mm debljine.

Preko duxelles-a slagati rozete. (Treba da vire malo naspram ramsteka)

Kada su rozete naslagane, staviti 3 parčića ispržene džigerice unakrsno po ivici.

Preko svakog komadića džigerice staviti po 1 čips od čičoke. (Ukupno 3)

Između dva čipsa iz dreser vreće naneti 5 tačkica pirea od čičoke sa sipinim mastilom.

Sa obe strane ramsteka, po tanjiru, u suprotnom smeru, kašičicom naneti dve "suze" pirea od čičoke (bez sipinog mastila).

Sa strane poslužiti sos, pa pred servis izliti iz sosera.

Povezane vesti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom
Recepti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom

Elegantna mini mekika punjena ručno pravljenim svežim sitom od ovčjeg mleka obogaćenim potočarkom sa reke Gradac, simbolom čistog izvora. U srcu punjenja nalazi se riet od dimljene pastrmke, dok vrh jela nosi raskošnu krošnju tankih listića tartufa.

4.12.2025. 22:31