“Ispod dedine kajsije” - Sanjin recept za glavno jelo u finalu
Superfinalistkinja Sanja Berić pripremala je pačeće grudi u sosu voćnom sosu sa espumom od batata sa šafranom, konfitiranim kajsijama. Donosimo vam recept!
5.12.2025. 22:41
U 21. epizodi "MasterChefa Srbija" sedmoro takmičara je spremalo slatki kupus i za to su imali tri sata! Na tanjiru pored slatkog kupusa bez mesa, našli su se i šargarepa, kokice, sos od šargarepe, pire od paprike i zrno kakaa.
Foto: Prva
28.11.2024.|22:34
Izvor: prva.rs
Zagrejati šerpu, dodati ulje, pa pržiti povrće dok ne postane zlatno braon boje. Dodati pire od paradajza, pa ponovo karamelizovati. Dodati začine.
Glavice mladog kupusa iseći na pola i ostaviti je SA korenom. Staviti u šerpu, sa povrćem. Posoliti i naliti povrtnim fondom do 2/3 visine kupusa. Dovesti do tačke ključanja, pa poklopiti i kuvati u rerni cca 90min. Kupus treba da bude lepo i ravnomerno kuvan. Izvaditi ga iz tečnosti i ostaviti da se ohladi.
Sos redukovati tako da bude teksture glazure.
Ohlađeni kupus odvojiti od glavnog korena, a manje korenje poravnati- vodeći računa da listovi ostanu celi. Listove dobro posušiti, pa ih mazati redukovanom glazurom i ređati jedan na drugi. Srolati ih u oblik cigare- dno uže, vrh širi.
Šargarepu pržiti na maslinovom ulju- da se blago karamelizuje.
Dodati cimet štap (tako da može da se izvadi pre blendanja) i izrendati 1/3 tonke.
Kada je šargarepa skuvana, dodati pire od kokosa, pa napraviti gladak pire.
Posoliti po ukusu.
Sok od šargarepe redukovati na 150gr. Ohladiti, pa dodati ostale sastojke i dobro emulzifikovati. Sos treba da bude kompaktan.
Oljuštiti šargarepu tako da zadrži svoj prirodan oblik.
Iseckati lemongrass i đumbir, pa pomešati sa ostalim- tečnim sastojcima.
Šargarepu staviti u vakuum kesu, naliti sa prethodno spremljenim bujonom i vakumirati na maksimum.
Kuvati na pari cca 30 min.
Izvaditi šargarepu iz kese, pa je staviti u šnezider (pogodne veličine) i procediti sokove iz kese. Kuvati šargarepu sa sokom, konstantno mešajući ili vrteći šnezider. Ovo treba da se izvede brzo i na jakoj vatri, jer želimo samo da glaziramo šargarepu i da oko nje imamo sirupasti sloj.
Zagrejati šerpu, sipati ulje i iskokati kokice. Ohladiti ih.
U mikseru, grubo samleti kokice i pomešati ih sa začinima i soli. Mlevene kokice treba da budu veličine pinjola.
U šerpi ispržiti luk tako da bude staklast i kuvan. Dodati pečenu papriku i blago je upržiti. Naliti sa povrćnim bujonom i kuvati dok ne bude pogodna za purifikovanje.
Izblendati papriku tako da se dobije nežan i gladak pire. U pire dodati pire od maline- 30% od ukupne težine pirea od paprike. (Na 1000gr pirea od paprike- 300gr pirea od maline. ) Doterati ukus sa malo soli.
Zagrejati kupus. Glaziranu šargarepu uvaljati u kokice.
Na velikom belom tanjiru servirati pire od paprike i pire od šargarepe. Pire od paprike ide sa desne strana, a od šargarepe sa leve.
Na pire od šargarepe se servira šargarepa sa kokicama.
Na pire od maline servirati kupus.
Preko kupusa staviti malo lomljenog zrna kakaoa, šervila i fleur de sel.
Sos od šargarepe servirati hladan- sa strane.
Superfinalistkinja Sanja Berić pripremala je pačeće grudi u sosu voćnom sosu sa espumom od batata sa šafranom, konfitiranim kajsijama. Donosimo vam recept!
5.12.2025. 22:41
Sanja je ovim tanjirom – izgledom i ukusom, oduševila sudije! Donosimo vam recept!
4.12.2025. 22:31
Elegantna mini mekika punjena ručno pravljenim svežim sitom od ovčjeg mleka obogaćenim potočarkom sa reke Gradac, simbolom čistog izvora. U srcu punjenja nalazi se riet od dimljene pastrmke, dok vrh jela nosi raskošnu krošnju tankih listića tartufa.
4.12.2025. 22:31
Superfinalistkinja Sanja Berić pripremala je pačeće grudi u sosu voćnom sosu sa espumom od batata sa šafranom, konfitiranim kajsijama. Donosimo vam recept!
5.12.2025. 22:41
Sanja je ovim tanjirom – izgledom i ukusom, oduševila sudije! Donosimo vam recept!
4.12.2025. 22:31
Elegantna mini mekika punjena ručno pravljenim svežim sitom od ovčjeg mleka obogaćenim potočarkom sa reke Gradac, simbolom čistog izvora. U srcu punjenja nalazi se riet od dimljene pastrmke, dok vrh jela nosi raskošnu krošnju tankih listića tartufa.
4.12.2025. 22:31
Srđan je još jednom bio najbolji od najboljih. Spremio je brancin file sa koricom, tartar u wonton korpici, paštetu od jetre, jus od kostiju i povrtni garnirung koji je oduševio sudije!
3.12.2025. 22:28
Predstavljamo vam recept za sarmu po recepturi sudije Ljubice Komlenić.
27.11.2025. 22:15
Sudije MasterChefa su bile oduševljene ovim jelom, a sigurni smo da ćete i vi.
21.11.2025. 22:27