MASTERCHEF SPECIJALITET: Ramstek sa pireom od čičoke i sosom od crvenog vina
Ovo jelo nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
6.12.2024. 22:45
Predstavljamo vam recept takmičarke Anje Đukić, koji joj je omogućio prolazak u top 10 MasterChef Srbija.
14.11.2024.|22:23
Izvor: prva.rs
Sastojci (za 3 porcije):
- Jedan veliki kaktus list
- Koren celera x 1
- Šalot x 1
- Beli luk x 2 čena
- 1 limeta
- so
- čili mrvice
- biber
- kardamom
- med
- smeđi šećer
- kokosovo mleko - 400 ml
- kinoa - 100 ml na 200 ml vode
- puter - 50 g
- maslinovo ulje - 100 ml
- biber u zrnu
- jabukovo sirće - 100 ml
- led - 1 činija
Priprema:
Ostrugati trnje sa kaktusa ljuštilicom ili nožem, ali ne ljuštiti zelenu koricu kaktusa.
Krema od kaktusa i celera:
U šnezideru zagrejati 2 kašike maslinovog ulja.
Iseći 1 šalot na sitne kockice, pa dodati u ulje.
Koren celera oljuštiti i iseći na kockice. Kaktus takođe iseći na kockice.
Oljuštiti i ugnječiti 1 čen belog luka.
Dodati preko šalota i sotirati oko 10 minuta, dok celer ne dobije rumenu boju.
Posoliti po ukusu.
Preliti sa 400 ml kokosovog mleka, i 100 ml vode.
Kuvati 30 minuta.
Kada se smesa skuva, izvaditi beli luk i izblendati u mikseru.
Provući kroz sito da bi sve grudvice bili odstranjene.
Marinirani grilovani kaktus:
Poslastičarskim krugom izvući 3 mala kruga kaktusa i ubaciti u činiju.
Dodati dve kašike meda, tri kašike maslinovog ulja, soli, bibera i čilija po ukusu.
Sitno naseckati 1 čen belog luka.
Iscediti 1/4 limete i iseći 1 krug, pa sve pomešati i ostaviti sa strane da se marinira. (Oko 45 minuta)
Kada se kaktus marinira, zagrejati grill tiganj ili ploču i pržiti na jakoj vatri 2-3 minuta sa obe strane.
Ukišeljeni kaktus:
Kaktus iseći na tanke tračice, grubi žilijen.
Zagrejati 100 ml jabukovog sirća sa 3-4 kašike smeđeg šećera, 2 kašike meda, malo soli i biberom u zrnu po ukusu.
Odvojiti 100 ml hladne vode sa strane.
Kada tečnost prokuva pomešati sa vodom i preliti preko kaktusa.
Zatvoriti posudu i odneti u frižider da se hladi. Oko 45 minuta.
Kada je kaktus ukišeljen, ocediti tečnost i staviti liske kaktusa na led kako bi postale hrskave.
Karamelizovani kaktus:
Kaktus iseći na tanke tračice, žilijen, tako da izgleda kao tanko sečen luk.
U tiganju zagrejati 50g putera, pa dodati kaktus i 3 kašike smeđeg šećera.
Karamelizovati oko 10 minuta.
Ostaviti na pek papir da se ohladi.
Kinoa:
U šerpicu dodati 100 ml kinoe i 200 ml vode.
Dodati koru 1/4 limete i posoliti.
Kuvati dok kinoa ne omekša, oko 25 minuta.
Sva voda treba da ispari.
U avanu ugnječiti 2-3 kardamoma i odstraniti ljuske.
Prah od kardamoma dodati u gotovu kinou i začiniti sa sokom od 1/4 limete.
Posoliti po ukusu.
Servis:
U duboki tanjir staviti krug kinoe, pa naliti kremom do vrha kruga.
Na kinou staviti karamelizovani kaktus, pa grilovani.
Dekorisati tanko sečenim ukišeljenim kaktusom.
Prijatno!
Ovo jelo nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
6.12.2024. 22:45
Spoj bejbi spanaća, zelene tikvice, brokolija i drugih namirnica će vas sigurno oduševiti.
6.12.2024. 22:10
Kombinacija ananasa i sira će vas sigurno oduševiti.
5.12.2024. 22:35
Ovo jelo nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
6.12.2024. 22:45
Spoj bejbi spanaća, zelene tikvice, brokolija i drugih namirnica će vas sigurno oduševiti.
6.12.2024. 22:10
Kombinacija ananasa i sira će vas sigurno oduševiti.
5.12.2024. 22:35
Ukoliko ste ljubitelj sira i testa, ovaj recept će vam se sigurno dopasti.
5.12.2024. 22:34
Uroš je u 22. epizodi "MasterChefa Srbija" pripremao puževe na pireu od budneve sa celerom i bukovačom. Donosimo vam recept u nastavku...
29.11.2024. 22:39
Takmičar Filip je u 22. epizodi druge sezone "MasterChefa Srbija" pripremao pečeni brancin sa paprikom i leblebijama, zajedno sa svojim parom Urošem, koji je takođe pripremao isto jelo. Recept vam donosimo u nastavku...
29.11.2024. 22:38