Pasta

2 dl belog brašna

2 jajeta

malo soli

1 kašika maslinovog ulja

Izručiti brašno na radnu površinu i dodati so. U sredini napraviti udubljenje i staviti dva sveža jajeta i ulje. Mešati viljuškom u krug iz centra tako da sve više brašna ulazi u testo. Kad je sve brašno pomešano sa jajima, mesiti smesu (testo) 5-8 minuta dok se sve lepo sjedini. Pokriti prijanjajućom plastikom i ostaviti 10 minuta.

U međuvremenu napraviti pesto.

Pesto

30-40 g svežeg bosiljka

40 g pinjola

80 g narendanog parmezana

3 čenja belog luka

100 ml maslinovog ulja

Soli po ukusu

U električni blender stavite narezani bosiljak, pinjole, narendani sir, narezani beli luk i oko 50 ml maslinovog ulja. Mešavinu usitnite, a zatim dodajte preostalo ulje, so i sve zajedno još malo izmešajte.

Slanina

Nasecite 10 listova slanine dužine 6-7 cm i 2-3 mm debljine papropržite na tiganju do postane hrskava.

Razvucite testo za pastu, pa istanjite i na kraju napeavite taljatele. Prokuvajte  i posolite oko 2l vode. Sipajte taljatele u klučalu vodu i kuvajte jedan minut.

U posebnom tiganju propržiti pesto i dodati slaninu. Izvaditi pastu za jednu osobu i sipati u tiganj sa pestom. Dodavati vodu u kojoj se pasta kuvala dok se sos u tiganju ne zgusne.

Servirati pa posuti sa malo narendanog sira i ukrasiti sa nekoliko listića bosiljka.

Povezane vesti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom
Recepti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom

Elegantna mini mekika punjena ručno pravljenim svežim sitom od ovčjeg mleka obogaćenim potočarkom sa reke Gradac, simbolom čistog izvora. U srcu punjenja nalazi se riet od dimljene pastrmke, dok vrh jela nosi raskošnu krošnju tankih listića tartufa.

4.12.2025. 22:31

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom
Recepti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom

Elegantna mini mekika punjena ručno pravljenim svežim sitom od ovčjeg mleka obogaćenim potočarkom sa reke Gradac, simbolom čistog izvora. U srcu punjenja nalazi se riet od dimljene pastrmke, dok vrh jela nosi raskošnu krošnju tankih listića tartufa.

4.12.2025. 22:31