Sastojci:
70g slanine, isečene na kockice
2 bataka i 2 karabataka od petla, sa kostima i kožom (ako su manji petlovi, ostaviti i file)
So i sveže mleveni crni biber, po ukusu
230g braon šampinjona, sečenih na krupnije kocke
100g šalota, isečenih na sitno
3 čena belog luka, sitno seckano
20g brašna
35g paradajz pirea
250ml suvog crvenog vina
375ml pilećeg fonda
4 grančice svežeg majčine dušice
150g šargarepe, prepolovljene po dužini i isečene na kocke 1cmX1cm
8g seckanog svežeg peršunovog lista
30g ukiseljenog luka
Priprema:
Zagrejati gusanu šerpu na srednje jakoj vatri. Propržiti slaninu. Izvaditi slaninu iz šerpe i ostaviti masnoću. Začiniti petla so i biber, propržiti ga na masnoći od slanine sa obe strane. Izvaditi meso i ostaviti malo masnoće u šerpi. Dodati pečurke i šalot i izdinstati, povremeno mešajući; začiniti solju i biberom. Dodati beli luk i pržiti oko minut. Dodati brašno i paradajz pastu..
Sipati vino. Redukovati. Naliti pilećim temeljcem. Dodati majčinu dušicu i šargarepu. Ubaciti isprženo meso. Kada prokuva, smanjiti jačinu vatre, poklopiti. Kuvati dok meso ne bude mekano. Dodati slaninu i peršun; začiniti solju i biberom, po ukusu. Ukiseljeni luk iseči na pola i kratko propržiti na tiganj.