Sastojci:

70g slanine, isečene na kockice

2 bataka i 2 karabataka od petla, sa kostima i kožom (ako su manji petlovi, ostaviti i file)

So i sveže mleveni crni biber, po ukusu

230g braon šampinjona, sečenih na krupnije kocke

100g šalota, isečenih na sitno

3 čena belog luka, sitno seckano

20g brašna

35g paradajz pirea

250ml suvog crvenog vina

375ml pilećeg fonda

4 grančice svežeg majčine dušice

150g  šargarepe, prepolovljene po dužini i isečene na kocke 1cmX1cm

8g  seckanog svežeg peršunovog lista

30g ukiseljenog luka

Priprema:

Zagrejati gusanu šerpu na srednje jakoj vatri. Propržiti slaninu.  Izvaditi slaninu iz  šerpe i ostaviti masnoću. Začiniti petla so i biber, propržiti ga na masnoći od slanine sa obe strane. Izvaditi meso i ostaviti malo masnoće u šerpi. Dodati  pečurke i šalot i izdinstati, povremeno mešajući; začiniti solju i biberom. Dodati beli luk i pržiti oko minut. Dodati  brašno i paradajz pastu..

Sipati vino. Redukovati. Naliti pilećim temeljcem. Dodati majčinu dušicu i šargarepu. Ubaciti isprženo meso. Kada prokuva,  smanjiti jačinu vatre, poklopiti. Kuvati dok meso ne bude mekano. Dodati slaninu i peršun; začiniti solju i biberom, po ukusu. Ukiseljeni luk iseči na pola i kratko propržiti na tiganj.

Povezane vesti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom
Recepti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom

Elegantna mini mekika punjena ručno pravljenim svežim sitom od ovčjeg mleka obogaćenim potočarkom sa reke Gradac, simbolom čistog izvora. U srcu punjenja nalazi se riet od dimljene pastrmke, dok vrh jela nosi raskošnu krošnju tankih listića tartufa.

4.12.2025. 22:31

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom
Recepti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom

Elegantna mini mekika punjena ručno pravljenim svežim sitom od ovčjeg mleka obogaćenim potočarkom sa reke Gradac, simbolom čistog izvora. U srcu punjenja nalazi se riet od dimljene pastrmke, dok vrh jela nosi raskošnu krošnju tankih listića tartufa.

4.12.2025. 22:31