Za bujon:

- Kozice, (opne)

- Voda

- Maslinovo ulje

- Šalot

- Beli luk

- Belo vino

- Celer

- Biber

- So

- Lovorov list

- Riba

Za rižoto:

‐ Arborio pirinač

‐ Sipa

‐ Kozice

‐ Lignja

‐ Sipino crnilo

‐ Šalot luk

‐ Belo vino

‐ lovor

‐ žalfija

‐ puter

‐ maslinovo ulje

‐ Biber

‐ So

‐ parmezan

‐ limun

‐ peršun

Za mrežicu od sipinog crnila:

‐ brašno

‐ ulje

‐ voda

‐ sipino crnilo

Bujon:

Iseckati šelot, beli luk, očistiti kozice. Zagrejati šerpu sa maslinovim uljem, ubaciti oba luka (šalot, pa beli) dok se ne kristališu zatim lovor, ljuske od kozica, celu ribu i celer sitnije seckan. Kada se to malo prodinsta dodati vina i vode, pustiti da kuva.

Rižoto:

Prpremiti dva tiganja.

Prvi tiganj: Šalot, žalfija, beli lik, biber na maslinovom ulju propržiti, kada nema puno tečnosti sipati sitno  seckanu lignju, sipu i cele kozice. Posle nekog vremena naliti malo prethodno oceđenog bujona i vina (prvo vino). Posoliti.

Drugi tiganj: Šalot, biber, maslinovo ulje i žalfija, dinstati dok tečnost ne ispari, tostirati pirinač u tiganju, zatim zaliti sa vinom (dva puta po malo) kad ispari vino, zaliti i bujonom (malo po malo). Nakon 8 minuta dinstanja dodati sipino crnilo. Kada je pirinač gotov iz prvog tiganja presipati smesu u pirinač, dodati puter i parmezan i mešati dok se ne stvori opna od maslaca oko rižota.

Mrežica

Treći tiganj:

U činiji umešati crnilo, brašno, vodu i ulje, mutiti ručno mutilicom. Premazati tiganj uljem i kada je

zagrejan posuti smesu. Držati dok ne prestane da peni i postane matirano. Ocediti na ubrusu.

Servis:

U tanjir sipati rižoto na sredinu, na gornjem delu poređati nekoliko odvojenih račića, postaviti mrežicu  vertikalno. Mali tanak komad limuna, peršun.

 

Povezane vesti

Desert “Za Anjinu dušu”
Recepti

Desert “Za Anjinu dušu”

Nina Došen je svoj recept Lava kolač sa gelom od cvekle i ganazom, posvetila gostujućem sudiji i prošlogodišnjoj pobednici "MasterChef Srbija", Anji Đukić.

11.4.2025. 23:12