Za bujon:
- Kozice, (opne)
- Voda
- Maslinovo ulje
- Šalot
- Beli luk
- Belo vino
- Celer
- Biber
- So
- Lovorov list
- Riba
Za rižoto:
‐ Arborio pirinač
‐ Sipa
‐ Kozice
‐ Lignja
‐ Sipino crnilo
‐ Šalot luk
‐ Belo vino
‐ lovor
‐ žalfija
‐ puter
‐ maslinovo ulje
‐ Biber
‐ So
‐ parmezan
‐ limun
‐ peršun
Za mrežicu od sipinog crnila:
‐ brašno
‐ ulje
‐ voda
‐ sipino crnilo
Bujon:
Iseckati šelot, beli luk, očistiti kozice. Zagrejati šerpu sa maslinovim uljem, ubaciti oba luka (šalot, pa beli) dok se ne kristališu zatim lovor, ljuske od kozica, celu ribu i celer sitnije seckan. Kada se to malo prodinsta dodati vina i vode, pustiti da kuva.
Rižoto:
Prpremiti dva tiganja.
Prvi tiganj: Šalot, žalfija, beli lik, biber na maslinovom ulju propržiti, kada nema puno tečnosti sipati sitno seckanu lignju, sipu i cele kozice. Posle nekog vremena naliti malo prethodno oceđenog bujona i vina (prvo vino). Posoliti.
Drugi tiganj: Šalot, biber, maslinovo ulje i žalfija, dinstati dok tečnost ne ispari, tostirati pirinač u tiganju, zatim zaliti sa vinom (dva puta po malo) kad ispari vino, zaliti i bujonom (malo po malo). Nakon 8 minuta dinstanja dodati sipino crnilo. Kada je pirinač gotov iz prvog tiganja presipati smesu u pirinač, dodati puter i parmezan i mešati dok se ne stvori opna od maslaca oko rižota.
Mrežica
Treći tiganj:
U činiji umešati crnilo, brašno, vodu i ulje, mutiti ručno mutilicom. Premazati tiganj uljem i kada je
zagrejan posuti smesu. Držati dok ne prestane da peni i postane matirano. Ocediti na ubrusu.
Servis:
U tanjir sipati rižoto na sredinu, na gornjem delu poređati nekoliko odvojenih račića, postaviti mrežicu vertikalno. Mali tanak komad limuna, peršun.