
Desert koji je Nini Došen doneo POBEDU u "MasterChef Srbija"
Predstavljamo vam recept Nine Došen, pobednice treće sezone "MasterChef Srbija".
28.6.2025. 22:23
Takmičarka "MasterChef Srbija" Irena Pavlović, predstavlja vam svoje jelo!
Foto: Prva
19.9.2024.|22:44
Izvor: prva.rs
Za bujon:
- Kozice, (opne)
- Voda
- Maslinovo ulje
- Šalot
- Beli luk
- Belo vino
- Celer
- Biber
- So
- Lovorov list
- Riba
Za rižoto:
‐ Arborio pirinač
‐ Sipa
‐ Kozice
‐ Lignja
‐ Sipino crnilo
‐ Šalot luk
‐ Belo vino
‐ lovor
‐ žalfija
‐ puter
‐ maslinovo ulje
‐ Biber
‐ So
‐ parmezan
‐ limun
‐ peršun
Za mrežicu od sipinog crnila:
‐ brašno
‐ ulje
‐ voda
‐ sipino crnilo
Bujon:
Iseckati šelot, beli luk, očistiti kozice. Zagrejati šerpu sa maslinovim uljem, ubaciti oba luka (šalot, pa beli) dok se ne kristališu zatim lovor, ljuske od kozica, celu ribu i celer sitnije seckan. Kada se to malo prodinsta dodati vina i vode, pustiti da kuva.
Rižoto:
Prpremiti dva tiganja.
Prvi tiganj: Šalot, žalfija, beli lik, biber na maslinovom ulju propržiti, kada nema puno tečnosti sipati sitno seckanu lignju, sipu i cele kozice. Posle nekog vremena naliti malo prethodno oceđenog bujona i vina (prvo vino). Posoliti.
Drugi tiganj: Šalot, biber, maslinovo ulje i žalfija, dinstati dok tečnost ne ispari, tostirati pirinač u tiganju, zatim zaliti sa vinom (dva puta po malo) kad ispari vino, zaliti i bujonom (malo po malo). Nakon 8 minuta dinstanja dodati sipino crnilo. Kada je pirinač gotov iz prvog tiganja presipati smesu u pirinač, dodati puter i parmezan i mešati dok se ne stvori opna od maslaca oko rižota.
Mrežica
Treći tiganj:
U činiji umešati crnilo, brašno, vodu i ulje, mutiti ručno mutilicom. Premazati tiganj uljem i kada je
zagrejan posuti smesu. Držati dok ne prestane da peni i postane matirano. Ocediti na ubrusu.
Servis:
U tanjir sipati rižoto na sredinu, na gornjem delu poređati nekoliko odvojenih račića, postaviti mrežicu vertikalno. Mali tanak komad limuna, peršun.
Predstavljamo vam recept Nine Došen, pobednice treće sezone "MasterChef Srbija".
28.6.2025. 22:23
Predstavljamo vam desert po recepturi superfinalistkinje Teodore Spasojević.
28.6.2025. 21:58
Predstavljamo vam recept za glavno jelo koje je Teodora Spasojević poslužila sudijama u drugoj finalnoj epizodi "MasterChef Srbija".
27.6.2025. 22:00
Predstavljamo vam recept Nine Došen, pobednice treće sezone "MasterChef Srbija".
28.6.2025. 22:23
Predstavljamo vam desert po recepturi superfinalistkinje Teodore Spasojević.
28.6.2025. 21:58
Predstavljamo vam recept za glavno jelo koje je Teodora Spasojević poslužila sudijama u drugoj finalnoj epizodi "MasterChef Srbija".
27.6.2025. 22:00
Nina Došen je u prvoj finalnoj epizodi pred sudije "MasterChef Srbija" iznela predjelo koje je nazvala "Šuma blista", a koje ih je oborilo sa nogu, te je dobila čak tri desetke!
27.6.2025. 13:37
U 20. epizodi sedmoro takmičara je kuvalo zajedno sa sudijom Filipom Ćirićem, jelo po njegovom izboru. Reč je o grilovanim telećim brizlama sa lardom, jeguljom u terijaki marinadi, žuom od crnog luka sa baharat začinom i pireom od karfiola.
13.6.2025. 22:25
Najbolju varijantu dubai poslastice sa kadaifom, čokoladom i pistaćima ovog četvrtka napravila je Nina Došen koja se odmah plasirala na balkon.
12.6.2025. 22:20