Interpretacija tradicionalne kape u kojoj se sporo kuvana jagnjetina servira na posteljici od dinstanog spanaća i praziluka s dodatkom peršuna. Bogat redukovani sos od crvenog vina, bujona i povrća, obogaćen holandezom, zaokružuje jelo u balansu rustike i fine gastronomije.

Recept

Meso:

- Jagnjeće meso - 300 g

- Sveža majčina dušica - 1-3 g

- Svež ruzmarin - 1 g

- So i biber - po ukusu

Sos

- Celer - 50 g

- Šargarepa - 150 g

- Crni luk - 40 g

- Juneća kost - 100 g

- Pileći bujon - 80 ml

- Suvo crveno vino - 80 ml

- Puter - 5 g

Povrće i dodatak:

- Spanać - 500 g

- Praziluk - 80 g

- Svež peršun - 5-10g (sitno seckan, sa povrćem)

- Holandez sos - 20 g

Priprema:


Jagnjeće meso se marinira svežom majčinom dušicom i ruzmarinom, začini solju i biberom, pa peče u rerni na 180°C oko 40 minuta. Za to vreme se priprema bogat fond: celer, šargarepa i luk se proprže na puteru, dodaju se crveno vino, pileći bujon i juneća kost, pa se sve zajedno lagano redukuje dok se ne dobije gust i aromatičan sos.

Meso se potom ubacuje u sos i dinsta još dodatnih 30 minuta na tihoj vatri, upijajući arome.

Spanać i praziluk se zasebno dinstaju na puteru zajedno sa sitno seckanim peršunom dok ne omekšaju. Na kraju, u sos se dodaje holandez sos koji doprinosi bogatstvu teksture i finoći ukusa.

Servis:


U dubokom tanjiru modernog dizajna prvo se postavlja topla posteljica od dinstanog spanaća i praziluka, preko koje se pažljivo aranžira komad jagnjetine. Sve se preliva redukovanim sosom, a jelo se završava vizuelno čistom i elegantnom prezentacijom.

Povezane vesti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom
Recepti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom

Elegantna mini mekika punjena ručno pravljenim svežim sitom od ovčjeg mleka obogaćenim potočarkom sa reke Gradac, simbolom čistog izvora. U srcu punjenja nalazi se riet od dimljene pastrmke, dok vrh jela nosi raskošnu krošnju tankih listića tartufa.

4.12.2025. 22:31