Recept za SARMU po recepturi sudije Ljubice Komlenić
Predstavljamo vam recept za sarmu po recepturi sudije Ljubice Komlenić.
27.11.2025. 22:15
Predstavljamo vam recept za japansku palačinku okonomiyaki, koja je u prvoj epizodi kulinarskog takmičenja "MasterChef Srbija" proslavila takmičara Vladimira Đokanovića.
Foto: Eva Dukić
11.9.2025.|22:32
Izvor: prva.rs
Okonomiyaki:
- 200g kupusa
Okonomiyaki sos:
- Hoisin
- Mirin
- Pirinčano sirće
- Med
- Sos od ribe
- Worcester sos
Majonez:
- 1 jaje
- Ulje
- Limun
- Dijon
- So
- Pirinčano sirće
Za topping:
- Sautirani shiitake
- Mladi luk
- Katsuobushi
- Mladi radič
- Susam
Okonomiyaki:
1. Napravite dashi: Prvo na veoma laganoj vatri kuvajte kombu 15 minuta, pa onda ubacite suvi shiitake 10 minuta. Zatim pojačajte vatru malo i izvadite kombu, pa kuvajte još 5 minuta. Na kraju ubacite katsuobushi i kuvajte samo 3 minuta. Zatim pažljivo procedite sos.
2. Za palačinku: Izrendajte kupus i nagaimo, pa ubacite brašno, jaja, iseckan luk, so, mirin, malo šećera, prašak za pecivo i dashi.
3. Ispecite pažljivo: Na srednjoj vatri sa poklopcem ispecite jednu stranu, prethodno nauljite tiganj pažljivo. Okrenite na drugu stranu (koristite tanjir ako vam je potreban) i pecite bez poklopca.
Okonomiyaki sos:
- Spojite sve sastojke i probajte dok ne postignete ukus koji volite. Treba da bude sladak, malo kiseo i slan, pun umamija.
Majonez:
- Spojite sve sastojke i štapnim mikserom polako podižite od dna činije ka gore dok se majonez ne emulzifikuje.
Shiitake:
- Sa strane posebno ispržite shiitake da dobije finu boju, posolite malo pred kraj.
Sklapanje:
- Stavite palačinku na lep tanjir, prelijte sosevima u linijama i stavite preostale sastojke preko palačinke.
Predstavljamo vam recept za sarmu po recepturi sudije Ljubice Komlenić.
27.11.2025. 22:15
Sudije MasterChefa su bile oduševljene ovim jelom, a sigurni smo da ćete i vi.
21.11.2025. 22:27
Ukoliko ste ljubitelj kuvanja u spremanju ovog jela ćete posebno uživati.
20.11.2025. 22:18
Sanja je ovim tanjirom – izgledom i ukusom, oduševila sudije! Donosimo vam recept!
4.12.2025. 22:31
Elegantna mini mekika punjena ručno pravljenim svežim sitom od ovčjeg mleka obogaćenim potočarkom sa reke Gradac, simbolom čistog izvora. U srcu punjenja nalazi se riet od dimljene pastrmke, dok vrh jela nosi raskošnu krošnju tankih listića tartufa.
4.12.2025. 22:31
Srđan je još jednom bio najbolji od najboljih. Spremio je brancin file sa koricom, tartar u wonton korpici, paštetu od jetre, jus od kostiju i povrtni garnirung koji je oduševio sudije!
3.12.2025. 22:28
Predstavljamo vam recept za sarmu po recepturi sudije Ljubice Komlenić.
27.11.2025. 22:15
Sudije MasterChefa su bile oduševljene ovim jelom, a sigurni smo da ćete i vi.
21.11.2025. 22:27
Ukoliko ste ljubitelj kuvanja u spremanju ovog jela ćete posebno uživati.
20.11.2025. 22:18