Sastojci (za 1 porciju):

Teleće brizle:

  • 150 g telećih brizli
  • morska so, sveže mleveni biber
  • tanki listovi lard slanine


Jegulja u terijaki marinadi:

  • 50 g jegulje
  • 1 kašika terijaki sosa


Žu od crnog luka sa baharat začinom:

  • 2 srednja crna luka, narezan na tanke kolutove
  • 500 ml telećeg temeljca
  • 100 ml crnog vina
  • 1 kašičica baharat začina
  • 20 g hladnog maslaca
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • so i biber


Pire od karfiola „straćatela“:

  • 150 g karfiola
  • 50 g maslaca
  • 20 g sveže rendanog karfiola
  • so


Priprema:

1. Teleće brizle:

Očistiti i blanširati brizle 5 minuta u slanoj vodi, zatim odmah ohladiti.

Začiniti solju i biberom, umotati u tanke listove larda.
Grillovati na žaru sa ćumurom oko 3-4 minuta sa svake strane dok ne budu hrskave.

2. Jegulja:

Jegulju marinirati u terijaki sosu 15 minuta.
Zatim je grillovati na ćumuru 2-3 minuta sa svake strane do željene zlatne boje.

3. Žu od crnog luka sa baharat začinom:

Crni luk karamelizovati u maslinovom ulju na laganoj vatri.
Dodati baharat začin, kratko propržiti.
Dodati crno vino, kuvati dok skoro ne ispari.
Naliti telećim temeljcem i redukovati na pola volumena.
Procediti, dodati hladan maslac, začiniti solju i biberom.

4. Pire od karfiola „straćatela“:

Karfiol skuvati, dobro ocediti, izblendati sa maslacem i malo soli.
Pred serviranje dodati sveže rendani karfiol za „straćatela“ efekat.

Serviranje:

Na tanjir staviti pire od karfiola, preko njega poređati grillovane brizle i jegulju.
Preliti žuom od crnog luka i poredjti male listice maticnjaka preko jela.
 

Povezane vesti

Dubai kanoli
Recepti

Dubai kanoli

Najbolju varijantu dubai poslastice sa kadaifom, čokoladom i pistaćima ovog četvrtka napravila je Nina Došen koja se odmah plasirala na balkon.

12.6.2025. 22:20

Dubai gomboce
Recepti

Dubai gomboce

Dezert koji je sve oborio s nogu u 19. epizodi treće sezone "MasterChefa Srbija" je specijalitet Teodore Spasojević koja je od kadaifa, čokolade i pistaća napravila Dubai gomboce.

12.6.2025. 22:20

Dubai gomboce
Recepti

Dubai gomboce

Dezert koji je sve oborio s nogu u 19. epizodi treće sezone "MasterChefa Srbija" je specijalitet Teodore Spasojević koja je od kadaifa, čokolade i pistaća napravila Dubai gomboce.

12.6.2025. 22:20

Dubai kanoli
Recepti

Dubai kanoli

Najbolju varijantu dubai poslastice sa kadaifom, čokoladom i pistaćima ovog četvrtka napravila je Nina Došen koja se odmah plasirala na balkon.

12.6.2025. 22:20