Prema mišljenju ruske nutricionistkinje Aleni Pareckoj, iako su i paradajz i krastavici bogati hranjivim materijama, njihova kombinacija u salati može da ima i negativne efekte.

Naime, paradajz je bogat askorbinskom kiselinom, vitaminom C, dok krastavac sadrži enzim askorbinazu koji razgrađuje ovaj vitamin i smanjuje njegovo delovanje. Na ovaj način se, prema mišljenju nutricionistkinje, deo korisnih sastojaka gubi tokom zajedničke konzumacije.

Osim toga, zbog visoke količine vode u krastavcima i kiselosti paradajza, ova kombinacija može da izazove nadutost i neprijatnost u probavnom traktu, posebno kod osoba sa osetljivim crevima. U pojedinim slučajevima to može dovesti i do dijareje.

Osim toga, krastavac stvara alkalno, a paradajz kiselo okruženje u želucu što dovodi do neutralizacije korisnih nutrijenata u obe namirnice.

Povremeno uživanje u ovoj salati neće vam naškoditi, ali ukoliko imate osetljiv želudac ili probleme sa probavom, savetuje se da ove namirnice konzumirate odvojeno.

Povezane vesti