Stručnjaci objašnjavaju da ishrana najviše utiče na hipertenziju, pogovoto so, pa se pitamo koliko soli dnevno smemo da unesemo u organizam.

Doktorka, na samom početku, podseća da je optimalan krvni pritisak 120 sa 80, i da pritisak zavisi od toga da li imamo neko kardiovaskularno oboljenje, i u tom slučaju vrednosti krvnog pritiska za takve pacijente su niže.

„Ljudi, vrlo često,  ne pridaju značaj krvnom pritisku. A znamo da je svaki treći uzročnik kardiovaskularnih bolesti zapravo povišen krvni pritisak. Taj visok krvni pritisak je kao ’nabujala reka’ koja teče koritom, ona nosi sve pred sobom. Kida rastinje, e tako i taj visok krvni pritisak. On kida sve ono što je na zidovima krvnih sudova i to je u stvari tromb koji se ’zakači’ u nekom krvnom sudu koji je najuži“, objašnjava dr Obradović.

Koju hranu ne bi trebalo da jedemo ukoliko patimo od hipertenzije, objasnila je dr u nastavku:

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Duration -:-
 
1x
Advertisement

Povezane vesti