
Razgovarate sami sa sobom? Evo da li je to NORMALNO i kada bi trebalo da POTRAŽITE POMOĆ
Iako većina ljudi priča sa sobom, postavlja se pitanje kada to prelazi granice normale.
24.5.2025. 8:53
Nutricionistkinja se posebno osvrnula na osobe koje imaju insulinsku rezistenciju i probleme sa holesterolom.
Foto: Prva TV Printcreen
3.3.2025.|13:00
Izvor: Prva TV/A.B.
Počinje Vaskršnji post koji podrazumeva sedam „strogih“ nedelja, a svaka sa sobom nosi posebna pravila. Kako ispoštujemo ta pravila, a usput da ne narušimo imunitet? Šta je najbolje jesti tokom posta i kako rasporediti obroke, objasnila nam je nutricionistkinja Branka Mirković u „Jutru“.
„Post je čišćenje organizma kako fizičko tako i duhovno. Treba voditi računa šta jedemo, jer sam izbor hrane može da učini da se osećamo i dobro i da pomognemo svom zdravlju“, govori nutricionistkinja.
Prevelik unos šećera i ugljenih hidrata može zaista da napravi velike probleme, pogotovo oni koji imaju insulinsku rezistenciju i problem sa povišenim holesterolom.
„Sve mlađa populacija to ima i to je posledica brze hrane. Prvo, ne treba jesti velike količine u obrku. Jedna voćka dnevno, ne više od toga. Umerenost može da nas oporavi“, napominje Branka.
Kada se posti na vodi podrazumeva pripremanje hrane na vodi, bez ulja. I tu može doći do greške. Kako navodi nutricionistkinja, hrana može da se priprema na pari, u ključaloj vodi, ali ako se povrće prekuva, ono gubi vitamine i minerale.
„Dugotrajno kuvanje može da uništi svu onu vrednost koju treba da unesemo, zato treba voditi računa da to bude pravilno termički obrađeno“, napominje nutricionistktinja.
Budući da, oni koji poštuju Vaskršnji post, narednih sedam nedelja ne bi trebalo da unose meso, nutricionistkinja savetuje da se proteini iz mesa nadoknađuju onim biljnim iz povrća.
„Možemo jesti žitarice, pasulj, grašak... Najvažnije je da vodimo računa o rasporedu obroka i da sve u dnevnoj ishrani bude zastupljeno. Takođe je važno da unosimo sveže povrće, kako bismo uneli enzime“, dodaje nutricionistkinja.
Branka je u nastavku dala primer jelovnika, kako bi on trebalo da izgleda:
Iako većina ljudi priča sa sobom, postavlja se pitanje kada to prelazi granice normale.
24.5.2025. 8:53
Ne morate biti medicinski radnik kako biste pomoću defibrilatora pružili pomoć pacijentu na ulici.
23.5.2025. 10:39
Mnogi ljudi danas žive ubrzanim načinom života, tako da se i briga o sebi zapravo može činiti kao obaveza.
23.5.2025. 9:23
Iako većina ljudi priča sa sobom, postavlja se pitanje kada to prelazi granice normale.
24.5.2025. 8:53
Ne morate biti medicinski radnik kako biste pomoću defibrilatora pružili pomoć pacijentu na ulici.
23.5.2025. 10:39
Mnogi ljudi danas žive ubrzanim načinom života, tako da se i briga o sebi zapravo može činiti kao obaveza.
23.5.2025. 9:23
Grudnjak je izrađen od izrazito mekanog materijala i pene. Tu su i podesive naramenice, kao i metalne žice koje pružaju podršku grudima.
22.5.2025. 10:55
Zašto je važno da znamo koliko u telu imamo vode, koliko mišića, koliko masti i kako se to uopšte i meri, pitali smo nutricionistkinju Jasnu Vujičić koja nam je pokazala vagu koja upravo meri ove vrednosti u organizmu.
20.5.2025. 10:13
Modni kritičari su se jednoglsno složili!
19.5.2025. 10:09
“Nisam ti ga ukrala, došao je sam na moja vrata”, ovo je stih iz nove pesme Katarine Živković koja je izazvala veliku pažnju. Ekipa EXkluziva je pokušala da izanalizira ove reči sa Kaćom i evo šta je bio pevačicin odgovor!
24.5.2025. 13:24
Pevačica Neda Ukraden prisetila se jedne neprijatne situacije koja se dogodila na njenom koncertu.
24.5.2025. 9:11
Otkrila svoje večernje rituale, na koje i nije tako ponosna.
24.5.2025. 8:26
Dirljivo do kraja...
23.5.2025. 22:21
Nakon što su sudije izabrale koja od dve takmičarke napušta „MasterChef Srbija“, jedna situacija privukla je posebnu pažnju, a to je odmah prokomentarisala Anđela:
23.5.2025. 22:19
Nina je sa suzama u očima objašnjavala svoje razloge da zameni Anđelu i Federika. Dok je čekala epilog i sudijsku odluku, potpuno je utrnula na balkonu.
23.5.2025. 22:15