Evo kako da se izborite sa POSTPRAZNIČNOM DEPRESIJOM: Ovo su saveti stručnjaka
Kako prebroditi postprazničnu depresiju i kako se sa njom nositi? Odgovore na ova pitanja imaju Snežana Anđelić, dečji psiholog i Tatjana Vlašković Jovićević, psihoterapeut.
Ilustracija; Foto: Dragana Gordic/Shutterstock
11.1.2025.|10:59
Izvor: Prva TV/S.M.
Podeli:
Tatjana Vlašković Jovićević gostujući u "Jutru" na TV Prva, istakla je da je ova pojava nije klinička vrsta depresije koju je potrebno lećiti, već praznični bluz koji podrškom lakše može da se prebrodi.
- Kako sada prolaze praznici, ljudi se vraćaju u svakodnevnu rutinu koja ih je i pre praznika umarala i trošila u svakom smislu, tako da ovaj deo koji smo mislili da će biti pun euforije, prošao je i sada čekamo nešto sledeće da se desi kako bismo se opet odmorili i osećali lepo. To nije depresija, već više neki praznični bluz. Ne treba da bude klinička vrsta depresije, da se leči, nego samo treba neka vrsta podrške da bi se to lakše prebrodilo - kaže Tatjana i ističe da praznici mogu biti okidač za loše ponašanje.
- Tada smo svi euforični, a euforija samim tim znači da nismo baš pri svakodnevnom ponašanju i tada se češće opijamo, družimo se i tada često može da dođe do nekih ekscesa, koji nisu dobri. Ne treba čekati praznike i neke tako velike događaje da bismo nešto slavili, treba to svakog dana pomalo i da na to ne gledamo kao nešto "sada ili nikada", što se i vidi po prodavnicama, a za dva dana se sve vraća u normalu. To nam je svima problem. Ta euforija može da izazove anksioznost, a kasnije i depresiju - objašnjava Vlašković Jovićević.
Snežana Anđelić je otkrila koji je uzrok da neko bude depresivan i tokom praznika, kao i zbog čega kažemo "praznična depresija", a detaljnije o ovoj temi saznajte u videu u nastavku teksta.
Zadatak u eliminaciji je bio da sedmoro takmičara naprave vrlo jednostavno i domaćinsko jelo – poparu! Ali ne bilo kakvu. Tradicionalnu, ali mora da ima i notu modernog, inovativnog…
Mihajlo je pravio mini kadaif tart punjen ganašom od crne čokolade sa pistaći šantili kremom, međutim nešto je kod njegovog recepta pošlo po zlu, pa je tako umesto šećera dodao so.
Dezert koji je sve oborio s nogu u 19. epizodi treće sezone "MasterChefa Srbija" je specijalitet Teodore Spasojević koja je od kadaifa, čokolade i pistaća napravila Dubai gomboce.