Šta BOJA ŽUMANCETA govori o jajetu? Da li je za naše zdravlje bolje žuto ili narandžasto žumance?
Uz boju žumanceta, često se postavlja pitanje utiče li boja ljuske jajeta na kvalitet.
19.1.2025. 8:45
Sigurno vam nekada ostane ručak i za sutradan, ali ukoliko se radi o ovim namirnicama, preporuka je da ih ipak ne podgrejavate.
7.12.2024.|8:06
Izvor: klix.ba/D.V.
Svi vole uživati u ostacima hrane, a prema stručnjacima za ishranu nekoliko vrsta hrane nije poželjno ponovo podgrevati. Razlog za to su potencijalno opasne bakterije i hemijske promene koje mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.
Nutricionistkinja Harini Bala objasnila je dva glavna razloga zbog kojih je bolje izbegavati ponovno zagrevanje određenih namirnica.
- Zagrevanje hrane može uzrokovati promene u hemijskim spojevima, što može osloboditi otrovne supstance povezane s problemima poput oštećenja bubrega. S druge strane, kada se hrana ohladi pre ponovnog zagrevanja, ona može podstaći rast tvrdokornih bakterija poput ešerihije i listerije koje mogu izazvati ozbiljne bolesti - pojasnila je Bala.
Na vrhu liste namirnica koje se nikada ne bi smele ponovo zagrevati je spanać koji sadrži oksalnu kiselinu koja je u sirovom stanju bezopasna. Međutim, kada dođe do zagrevanja spanaća, oksalna kiselina kristalizuje, što može postati toksično. U velikim količinama, ova supstanca može povećati rizik od nastanka bubrežnih kamenaca.
Pored toga, spanać sadrži nitrate koji se prilikom zagrevanja pretvaraju u nitrite. Ove hemikalije su povezane sa povećanim rizikom od razvoja tumora na crevima. Spanać može biti idealan i za razvoj bakterije listerije koja izaziva trovanje hranom.
Osim spanaća, ponovno zagrevanje čaja takođe nosi rizike. Kako tvrdi nutricionistkinja, ponovno zagrevanje čaja može napitak učiniti gorčim jer se povećava količina kiselih supstanci koje daju specifičan ukus.
Najopasnija hrana za ponovno zagrevanje je pirinač. Kada se ohladi, može sadržati bakteriju Bacillus cereus koja je otporna na toplotu. Ova bakterija može izazvati trovanje hranom, a simptomi uključuju povraćanje, dijareju i bolove u stomaku.
Stručnjaci savetuju da, ako planirate jesti pirinač narednog dana, ostavite ga u frižideru dva sata nakon kuvanja u zatvorenoj posudi. Iako ostaci hrane mogu biti korisni, važno je da budete oprezni prilikom ponovnog zagrevanja.
Uz boju žumanceta, često se postavlja pitanje utiče li boja ljuske jajeta na kvalitet.
19.1.2025. 8:45
Ukoliko tražite sveže ideje za svoj sledeći manikir, Viktorija Bekam i njen "Soap Nails" manikir mogu da vam pomognu.
18.1.2025. 18:27
Devojka koja kafu pije od svoje 16. godine, otkrila je kako je ukidanje ovog napitka uticalo na njen organizam.
18.1.2025. 9:45
Uz boju žumanceta, često se postavlja pitanje utiče li boja ljuske jajeta na kvalitet.
19.1.2025. 8:45
Ukoliko tražite sveže ideje za svoj sledeći manikir, Viktorija Bekam i njen "Soap Nails" manikir mogu da vam pomognu.
18.1.2025. 18:27
Devojka koja kafu pije od svoje 16. godine, otkrila je kako je ukidanje ovog napitka uticalo na njen organizam.
18.1.2025. 9:45
Saznajte na koji način san utiče na reproduktivno zdravlje.
17.1.2025. 11:06
Ova dijeta je postala popularna na društvenim mrežama, a stručnjaci upozoravaju na njenu opasnost.
17.1.2025. 8:06
Da li vi znate da boja odeće utiče na to da izgledate mlađe, sveže ili ipak umorno?
16.1.2025. 14:00
Autorka i pevačica Alka Vuica one nedelje će prvi put sedeti u sudijskoj stolici emisije „Nikad nije kasno“.
19.1.2025. 11:24
Mladi glumac ističe da će angažman u "Igri sudbine" zauvek pamtiti.
19.1.2025. 9:01
Iznenadićete se!
19.1.2025. 8:57
Zbog čega je bilo važno da to bude numerološki broj jedan!?
18.1.2025. 11:54
To nije bilo jedino škakljivo pitanje!
18.1.2025. 10:41
Da je u prilici, postoji spisak poklona koje bi pevačica Edita Aradinović podarila svojoj sestri Indi.
18.1.2025. 9:19