U osnovnoj školi je videla PRVI "PEČAT" na glavi! Sonja otkriva KAKO izgleda život sa ALOPECIJOM
Prihvatanje i mogućnost pravljenja šala na sopstveni račun umnogome pomažu u borbi protiv alopecije.
4.12.2025. 12:00
Sigurno vam nekada ostane ručak i za sutradan, ali ukoliko se radi o ovim namirnicama, preporuka je da ih ipak ne podgrejavate.
Ilustracija; Foto: Zhuravlev Andrey/Shutterstock
7.12.2024.|8:06
Izvor: klix.ba/D.V.
Svi vole uživati u ostacima hrane, a prema stručnjacima za ishranu nekoliko vrsta hrane nije poželjno ponovo podgrevati. Razlog za to su potencijalno opasne bakterije i hemijske promene koje mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.
Nutricionistkinja Harini Bala objasnila je dva glavna razloga zbog kojih je bolje izbegavati ponovno zagrevanje određenih namirnica.
- Zagrevanje hrane može uzrokovati promene u hemijskim spojevima, što može osloboditi otrovne supstance povezane s problemima poput oštećenja bubrega. S druge strane, kada se hrana ohladi pre ponovnog zagrevanja, ona može podstaći rast tvrdokornih bakterija poput ešerihije i listerije koje mogu izazvati ozbiljne bolesti - pojasnila je Bala.
Na vrhu liste namirnica koje se nikada ne bi smele ponovo zagrevati je spanać koji sadrži oksalnu kiselinu koja je u sirovom stanju bezopasna. Međutim, kada dođe do zagrevanja spanaća, oksalna kiselina kristalizuje, što može postati toksično. U velikim količinama, ova supstanca može povećati rizik od nastanka bubrežnih kamenaca.
Pored toga, spanać sadrži nitrate koji se prilikom zagrevanja pretvaraju u nitrite. Ove hemikalije su povezane sa povećanim rizikom od razvoja tumora na crevima. Spanać može biti idealan i za razvoj bakterije listerije koja izaziva trovanje hranom.
Osim spanaća, ponovno zagrevanje čaja takođe nosi rizike. Kako tvrdi nutricionistkinja, ponovno zagrevanje čaja može napitak učiniti gorčim jer se povećava količina kiselih supstanci koje daju specifičan ukus.
Najopasnija hrana za ponovno zagrevanje je pirinač. Kada se ohladi, može sadržati bakteriju Bacillus cereus koja je otporna na toplotu. Ova bakterija može izazvati trovanje hranom, a simptomi uključuju povraćanje, dijareju i bolove u stomaku.
Stručnjaci savetuju da, ako planirate jesti pirinač narednog dana, ostavite ga u frižideru dva sata nakon kuvanja u zatvorenoj posudi. Iako ostaci hrane mogu biti korisni, važno je da budete oprezni prilikom ponovnog zagrevanja.
Prihvatanje i mogućnost pravljenja šala na sopstveni račun umnogome pomažu u borbi protiv alopecije.
4.12.2025. 12:00
Alopecija se može javiti kod svih, bez obzira na godine i pol, a čak se može javiti i kod dece.
4.12.2025. 10:07
Zimski period često se smatra povoljnim za začeće, ali doktorka naglašava da sama hladnoća ne povećava plodnost.
3.12.2025. 8:06
Nagli skokovi temperature poslednjih dana ponovo su pokrenuli priču o meteoropatiji. Dok neki ne osećaju nikakve promene, drugima i nekoliko stepeni razlike donese glavobolju, umor i pad energije.
2.12.2025. 9:43
Svetski dan borbe protiv side obeležava se danas širom sveta, kao i u Srbiji, u kojoj je od 1. januara do 24. novembra ove godine otkriveno 99 osoba inficiranih HIV-om.
1.12.2025. 10:16
Istaći ćete oči na pravi način.
30.11.2025. 10:23
Pre dva dana počeo je post, a kako ova ishrana utiče na zdravlje i da li je post dobar za sve?
30.11.2025. 10:22
Na neke od njih zapravo možete i da utičete.
29.11.2025. 9:11
Svaki roditelj ovo može da uradi, a i te kako je bitno za praćenje pravilnog razvoja deteta.
27.11.2025. 11:16
A šta je mama Gordana otrkila o svom sinu?
4.12.2025. 22:26
Na kratko se vratila u detinjstvo...
4.12.2025. 22:21
Jelena je ostala šokirana činjenicom koliko su joj deca porasla od kada ih je poslednji put videla, a naročito je bila iznenađena promenom glasa srednjeg sina...
4.12.2025. 22:14
Marko je otkrio da su u vezi desetak godina i da rade zajedno...
4.12.2025. 22:12
U studio „MasterChef Srbija“ ulaze gosti koji su došli kod Srđana: Mama, devojka i drug.
4.12.2025. 22:10
Sanja iznosi svoje predjelo pred očarane sudije koje u neverici gledaju remek-delo na tanjiru!
4.12.2025. 21:46