
Ostaje duže SVEŽ i neće se mrviti! Dodajte samo JEDNU KAŠIKU ove namirnice kada pravite hleb i oduševićete se krajnjim ishodom
Uživaćete u svakom zalogaju.
15.5.2025. 11:08
Broj ljudi koji su alergični na neku vrstu namirnica sve više se povećava. U Velikoj Britaniji se za 10 godina udvostručio! Slična je situacija i u industrijalizovanim zemljama. Zašto je to tako i da li alergija na hranu mogu da se izleče?
Ilustracija Foto: monticello/Shutterstock
9.9.2024.|10:23
Izvor: Prva TV/A.B.
U čemu je razlika između alergije na hranu i intolerancije? Može li se precizno utvrditi koje namirnice nam smetaju samo testom iz krvi i da li treba samo umanjiti njihovu količinu unosa? O ovoj temi razgovarali smo u "Jutru" sa alergologom dr Sanvilom Rašković i masterom ishrane i suplementacije Mirjanom Zafirović.
"Alergiske reakcije na hranu posmatramo kao netoksične, neželjene reakcije na hranu. Alergije na hranu su retke, mnogo su ređe nego inhalacione alergije. Imamo u dečjem uzrastu od 2 do 10 odsto neku formu alergije na hranu, i to zbog nezrelosti njihovog digestivnog trakta. Ta patologija u odraslom dobu je manja, što znači da imamo manji broj odraslih koji su alergični na neku namirnicu", govori alergolog dr Sanvila Rašković i podseća na četiri najčešća alergena – kikiriki, pšenično brašno, soja i mleko.
"Reakcije su jasno definisane. Crvenilo, koprivnjača, oticanje, kao i digestivne tegobe. U težem slučaju pacijent ima i gušenje", objašnjava dr Rašković.
Statistika govori da su alergije na hranu mnogo zastupljenije u gradovima nego u manjim mestima.
"Što se tiče gradova, dala bih nekoliko faktora koji utiču na povećanje alergija: hrana koja se jede, okruženje i životna sredina koja je jako bitan faktor pored genetike, kao što su kvalitet vazduha, kvalitet zemljišta i kvalitet vode. S druge strane, način života koji vodimo, stres, brzina, preopterećenost informacijama i obavezama dovodi do toga da naš imuni sistem i gastrointesivni sistem nisu na nivou kao nekada, 50 godina pre. U ruralnim mestima se jede više svežeg voća i povrća, tako da ima razlike u hrani i samim tim u učestalosti alergijskih reakcija", govori master ishrane i suplementacije Mirjana Zafirović.
Da li se alergije kod dece mogu preduprediti ukoliko te neke namirnice damo deci u ranijem uzrastu i tako smanjiti broj alergičnih pacijenata, pričale su doktorke u nastavku:
Uživaćete u svakom zalogaju.
15.5.2025. 11:08
Doktorka je upozorenje uputila preko društvene mreže TikTok, apelujući da ljudi odmah prestanu da primenjuju ovu naviku.
14.5.2025. 9:50
Na ovaj način ćete iskoristiti sve zdravstvene benefite čija semenki.
14.5.2025. 8:06
Uživaćete u svakom zalogaju.
15.5.2025. 11:08
Doktorka je upozorenje uputila preko društvene mreže TikTok, apelujući da ljudi odmah prestanu da primenjuju ovu naviku.
14.5.2025. 9:50
Na ovaj način ćete iskoristiti sve zdravstvene benefite čija semenki.
14.5.2025. 8:06
Protein se često naziva građevinskim blokom života, ali takođe igra glavnu ulogu u gubitku težine.
13.5.2025. 9:30
Najezda krpelja je uveliko počela. Kako tvrde stručnjaci, oni se pojavljuju od marta pa sve do novembra, jer krpelji umeju da se kriju i u jesenjem lišču.
13.5.2025. 8:47
Potrebne sastojke sigurno već imate kod kuće...
11.5.2025. 8:06
I tu postoji jedna začkoljica, jer "MasterChef" je pun iznenađenja...
15.5.2025. 22:12
Stefan je bio svestan da sarma koju je napravio nije bila dobra.
15.5.2025. 22:05
Palo je i prvo glasanje!
15.5.2025. 22:02
"Stvarno mi je to mnogo teško palo..."
15.5.2025. 21:56
„Bilo mi je žao što su Teodora i Anđela u tom cirkusu bile kao sporedne ličnosti“.
15.5.2025. 21:50
Čuveni Mateo, "strah i trepet"...
15.5.2025. 21:26