Alergije na hranu SVE ČEŠĆE! Da li se one mogu IZLEČITI ili preduprediti, tako što ćemo alergene deci davati u najranijem uzrastu?
Broj ljudi koji su alergični na neku vrstu namirnica sve više se povećava. U Velikoj Britaniji se za 10 godina udvostručio! Slična je situacija i u industrijalizovanim zemljama. Zašto je to tako i da li alergija na hranu mogu da se izleče?
9.9.2024.|10:23
Izvor: Prva TV/A.B.
Podeli:
U čemu je razlika između alergije na hranu i intolerancije? Može li se precizno utvrditi koje namirnice nam smetaju samo testom iz krvi i da li treba samo umanjiti njihovu količinu unosa? O ovoj temi razgovarali smo u "Jutru" sa alergologom dr Sanvilom Rašković i masterom ishrane i suplementacije Mirjanom Zafirović.
"Alergiske reakcije na hranu posmatramo kao netoksične, neželjene reakcije na hranu. Alergije na hranu su retke, mnogo su ređe nego inhalacione alergije. Imamo u dečjem uzrastu od 2 do 10 odsto neku formu alergije na hranu, i to zbog nezrelosti njihovog digestivnog trakta. Ta patologija u odraslom dobu je manja, što znači da imamo manji broj odraslih koji su alergični na neku namirnicu", govori alergolog dr Sanvila Rašković i podseća na četiri najčešća alergena – kikiriki, pšenično brašno, soja i mleko.
"Reakcije su jasno definisane. Crvenilo, koprivnjača, oticanje, kao i digestivne tegobe. U težem slučaju pacijent ima i gušenje", objašnjava dr Rašković.
Statistika govori da su alergije na hranu mnogo zastupljenije u gradovima nego u manjim mestima.
"Što se tiče gradova, dala bih nekoliko faktora koji utiču na povećanje alergija: hrana koja se jede, okruženje i životna sredina koja je jako bitan faktor pored genetike, kao što su kvalitet vazduha, kvalitet zemljišta i kvalitet vode. S druge strane, način života koji vodimo, stres, brzina, preopterećenost informacijama i obavezama dovodi do toga da naš imuni sistem i gastrointesivni sistem nisu na nivou kao nekada, 50 godina pre. U ruralnim mestima se jede više svežeg voća i povrća, tako da ima razlike u hrani i samim tim u učestalosti alergijskih reakcija", govori master ishrane i suplementacije Mirjana Zafirović.
Da li se alergije kod dece mogu preduprediti ukoliko te neke namirnice damo deci u ranijem uzrastu i tako smanjiti broj alergičnih pacijenata, pričale su doktorke u nastavku:
Čovečanstvo je dostiglo gornju granicu očekivanog životnog veka, pokazala su najnovija istraživanja. Da li na to, koliko ćemo dugo živeti, više utiču navike ili genetika?
Sve je više dece u čekaonicama domova zdravlja, koja roditelji poslednjih dana dovode zbog povraćanja, dijareje, visokih temperatura. Da li to ima veze sa vremenom i kako se izboriti sa stomačnim virusom proverava naš Predrag Žambok.
Prodavnice su pune namirnica koje se reklamiraju kao zdrave, ali nikada nije bilo teže razlikovati one koje zaista jesu zdrave od onih čiji proizvođači koriste marketinške trikove kako bi prikrili sumnjive sastojke.
Čovečanstvo je dostiglo gornju granicu očekivanog životnog veka, pokazala su najnovija istraživanja. Da li na to, koliko ćemo dugo živeti, više utiču navike ili genetika?
Sve je više dece u čekaonicama domova zdravlja, koja roditelji poslednjih dana dovode zbog povraćanja, dijareje, visokih temperatura. Da li to ima veze sa vremenom i kako se izboriti sa stomačnim virusom proverava naš Predrag Žambok.
Prodavnice su pune namirnica koje se reklamiraju kao zdrave, ali nikada nije bilo teže razlikovati one koje zaista jesu zdrave od onih čiji proizvođači koriste marketinške trikove kako bi prikrili sumnjive sastojke.
Trudnoća posle četrdesete godine sve je češća pojava, a sve veći broj žena koje nisu našle partnera sa kojim žele da osnuju porodicu odlučuje se za samohrano majčinstvo.
Dečak ubica iz OŠ "Vladislav Ribnikar" dovezen je u 8.50 sati iz bolnice u kojoj je smešten u zgradu Specijalnog suda gde je danas predviđeno njegovo saslušanje u krivičnom postupku koji se vodi protiv njegovih roditelja.