4 tipa namirnica koje NE BI TREBALO da čuvate u PLASTIČNIM POSUDAMA
Iako su praktične i jednostavne za korišćenje, plastične posude nisu primerene za čuvanje svih namirnica.
20.10.2025. 11:04
Integralno, ražano, speltino, kukuruzno... Izbor je velik, ali evo šta stručnjak predlaže kao najbolju opciju.
Ilustracija; Foto: New Africa/Shutterstock
21.10.2025.|12:05
Izvor: Prva TV/J.G.
Od čega zavisi koja vrsta brašna će nam najviše odgovarati, ali i da li je tačno da zdravije opcije često mogu imati više kalorija od običnog belog brašna otkrivaju Marija Milanović, magistar farmacije i nutricionista i Zoran Pralica, Unija pekara Srbije.
- Ono što recimo ja konzumiram i što smatram da je za većinu ljudi dobro jeste generalno hleb od integralnog brašna od celog zrna. Pa to mogu da budu različiti miksevi od heljdinog, od speltinog od ražanog, od ovsenog, stvar je i ukusa, ko šta više voli. Ono što bih ja izbegavala jeste kvasac, jesu brojni aditivi i hlebovi sa produženim dejstvom, dakle koji traju duži vremenski period, zato što oni imaju i skrivene šećere, imaju i dodat skrob, imaju brojne aditive, a ono što se meni iz prakse pokazalo i u radu sa klijentima je ustvari ta netolerancija na aditive, jer jedemo previše prerađenu hranu. Retko ko će suštinski imati netoleranciju i problem sa varenjem kada je u pitanju ili domaći hleb koji smo sami napravili od različitog miksa heljdinog, speltinog, ovsenog - kaže Marija.
Iako su praktične i jednostavne za korišćenje, plastične posude nisu primerene za čuvanje svih namirnica.
20.10.2025. 11:04
Iako mnogi ljudi imaju običaj da, kada se ne osećaju dobro, prvo posegnu za lekovima, možda biste pre toga mogli da pokušate sa prirodnim načinima.
20.10.2025. 10:20
- Heljdino brašno definitivno u sebi nema glutena, kukuruzno isto, dok na primer kod ovsenog često u primesama mogu se naći tragovi i naravno taj klasičan beli hleb ili na žalost oni koji se danas zovu crni hlebovi, koji su samo često obojeni, a zapravo uopšte nisu integralni. Dobra zamena je da se dodaju semenke - ističe Marija.
Kakav recept za domaći hleb je dala Marija i šta su još gosti imali da kažu o ovoj temi, pogledajte u snimku:
Prihvatanje i mogućnost pravljenja šala na sopstveni račun umnogome pomažu u borbi protiv alopecije.
4.12.2025. 12:00
Alopecija se može javiti kod svih, bez obzira na godine i pol, a čak se može javiti i kod dece.
4.12.2025. 10:07
Zimski period često se smatra povoljnim za začeće, ali doktorka naglašava da sama hladnoća ne povećava plodnost.
3.12.2025. 8:06
Nagli skokovi temperature poslednjih dana ponovo su pokrenuli priču o meteoropatiji. Dok neki ne osećaju nikakve promene, drugima i nekoliko stepeni razlike donese glavobolju, umor i pad energije.
2.12.2025. 9:43
Svetski dan borbe protiv side obeležava se danas širom sveta, kao i u Srbiji, u kojoj je od 1. januara do 24. novembra ove godine otkriveno 99 osoba inficiranih HIV-om.
1.12.2025. 10:16
Istaći ćete oči na pravi način.
30.11.2025. 10:23
Pre dva dana počeo je post, a kako ova ishrana utiče na zdravlje i da li je post dobar za sve?
30.11.2025. 10:22
Na neke od njih zapravo možete i da utičete.
29.11.2025. 9:11
Svaki roditelj ovo može da uradi, a i te kako je bitno za praćenje pravilnog razvoja deteta.
27.11.2025. 11:16
A šta je mama Gordana otrkila o svom sinu?
4.12.2025. 22:26
Na kratko se vratila u detinjstvo...
4.12.2025. 22:21
Jelena je ostala šokirana činjenicom koliko su joj deca porasla od kada ih je poslednji put videla, a naročito je bila iznenađena promenom glasa srednjeg sina...
4.12.2025. 22:14
Marko je otkrio da su u vezi desetak godina i da rade zajedno...
4.12.2025. 22:12
U studio „MasterChef Srbija“ ulaze gosti koji su došli kod Srđana: Mama, devojka i drug.
4.12.2025. 22:10
Sanja iznosi svoje predjelo pred očarane sudije koje u neverici gledaju remek-delo na tanjiru!
4.12.2025. 21:46