Saveti kuvara za pripremu NAJBOLJE TESTENINE: Ove GREŠKE nikako ne bi trebalo da ponovite
Imamo nekoliko praktičnih saveta za najbolju testeninu.
3.8.2025. 8:56
Endi Herdnen, poznat na društvenim mrežama kao Andy Cooks, radio je u vrhunskim restoranima širom sveta, uključujući i one u Londonu, a sada je otkrio zašto testenina dolazi u toliko različitih oblika i na koji način se određena vrsta koristi.
Ilustracija; Foto: Sea Wave/Shutterstock
16.8.2025.|14:00
Izvor: Žena Blic/Iris Krdžić
Endi Herdnen, kuvаr poreklom sa Novog Zelanda, usavršavao je zanat u nekim od najpoznatijih restorana na svetu, a nedavno je podelio svoje znanje o testenini. Pored ostalog, otkrio je zašto postoji toliko različitih oblika paste, a na iznenađenje mnogih, svaki ima posebnu svrhu.
Endi Herdnen, poznat na društvenim mrežama kao Andy Cooks, radio je u vrhunskim restoranima širom sveta, uključujući i one u Londonu, a sada je otkrio zašto testenina dolazi u toliko različitih oblika i na koji način se određena vrsta koristi.
Imamo nekoliko praktičnih saveta za najbolju testeninu.
3.8.2025. 8:56
Da li ste ih već probali?
14.4.2025. 9:00
"Da li ste se ikada zapitali zašto postoji toliko različitih oblika testenine? Pa, nije slučajno. Italijani su praktično osmislili tajni kod po kojem se svaki oblik kombinuje s određenim sosom. Sledeći put kada budete kupovali pastu, razmislite koji ćete sos praviti, pa na osnovu toga odaberite testeninu", otkrio je Endi.
Pravilno uparivanje oblika testenine i sosa može značajno da unapedi jelo.
Široke testenine bolje idu uz sosove od mesa ili pavlake. Fuzili, pene i rigatoni su uvijeni ili cevasti. Pene i rigatoni imaju i praktičan otvor, savršen za zadržavanje sosa.
"Ove testenine su pravi magneti za sos. Uvijeni oblici savršeni su za laganije varijante, dok cevaste obožavaju one gušće", objašnjava Endi.
Tanke i duge testenine, poput špageta, najbolje se kombinuju sa laganim sosovima - na primer, sa belim lukom i maslinovim uljem, limunom i puterom ili klasičnim biber umakom. Kod ovih oblika sos ravnomerno obavija testeninu.
"Ako stavite težak sos od mesa na ovakvu testeninu, videćete kako će sve jednostavno skliznuti", dodaje kuvar.
Ravne i široke testenine, kao što su fetučine, papardele i taljatele, idealne su za bogate sosove od mesa, kremaste prelive i pesto.
"Sva ta dodatna površina zadržava umak. Uopšteno, što je sos teži, to bi testenina trebalo da bude šira", pojašnjava Endi.
Njegovi saveti naišli su na oduševljenje pratilaca na mrežama.
"Ovo mi je bukvalno promenilo život, a tek sam na početku kulinarskog puta", napisao je jedan čovek, a drugi je dodao: "Obožavam testeninu i sada imam motivaciju da istražim više oblika… osim špageta."
Bilo da otvarate vrata od kola ili restorana, zapravo postoje ispravni načini kako to da uradite.
4.12.2025. 11:01
Ovako nešto biste sigurno voleli da nosite.
4.12.2025. 10:40
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Vavedenje presvete Bogorodice, jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci. U pravoslavnom kalendaru današnji dan obeležen je crvenim slovom.
4.12.2025. 6:44
Mnogi ljudi su već okitili, dok drugi tek treba da potraže svoju idealnu jelku, što to mogu uraditi i na pijacama.
3.12.2025. 10:40
Ako ste promenili neki podatak u ličnoj karti, pored toga što vašu promenu zna Ministarstvo unutrašnjih poslova, morate obavestiti još neke ustanove, kako ne biste bili u problemu.
3.12.2025. 10:27
Otkrivamo najbolji način za podgrevanje ostataka pice uz koji odmah dobijate hrskavu koricu i sir koji se razvlači, a testo ostaje meko i sočno.
3.12.2025. 9:48
Da je priroda zaista čudesna dokaz je ova planina.
2.12.2025. 17:00
Prirodne lepote i istorija, za mnoge idealan spoj kada su u pitanju putovanja, a Turska nudi upravo ovakve destinacije, skrivene od gužvi, ali vredne posete.
2.12.2025. 15:54
Određeni obični predmeti i radnje kao da se nikada ne pojavljuju u našim snovima, dok npr. leteći slonovi, borbe sa vanzemaljcima ili vožnja motocikala mogu biti deo našeg normalnog repertoara snova.
2.12.2025. 15:00
A šta je mama Gordana otrkila o svom sinu?
4.12.2025. 22:26
Na kratko se vratila u detinjstvo...
4.12.2025. 22:21
Jelena je ostala šokirana činjenicom koliko su joj deca porasla od kada ih je poslednji put videla, a naročito je bila iznenađena promenom glasa srednjeg sina...
4.12.2025. 22:14
Marko je otkrio da su u vezi desetak godina i da rade zajedno...
4.12.2025. 22:12
U studio „MasterChef Srbija“ ulaze gosti koji su došli kod Srđana: Mama, devojka i drug.
4.12.2025. 22:10
Sanja iznosi svoje predjelo pred očarane sudije koje u neverici gledaju remek-delo na tanjiru!
4.12.2025. 21:46