
Ako nemate ideju šta da spremate za Uskrs, evo ideja: Na svakoj pravoslavnoj trpezi treba da se nađu OVIH PET JELA
Vaskršnja trpeza je simbol izobilja ne zato što treba da bude raskošna, već jer je znak darivanja.
19.4.2025. 7:36
Bilo da ih pravite za Mladence ili neku drugu priliku, ovi tradicionalni kolačići mladenčići će uneti toplinu i radost u svaki dom.
Ilustracija; Foto: Creative Family/Shutterstock
21.3.2025.|8:26
Izvor: Stvar ukusa/Aleksandra Ljubičić
Sastojci:
500 g brašna
Priprema:
Mladenčići su kolačići koji se tradicionalno pripremaju 22. marta na praznik Mladenci, u čast 40 mučenika Sevastijskih i kao simbol srećnog i slatkog bračnog života. Ovi jednostavni, ali mirisni i mekani kolači, savršeni su uz čaj ili kafu, a mogu se pripremati i za druge svečane prilike.
Saveti za savršene mladenčiće:
Testo treba da bude mekano i elastično, zato ga dobro umesite i ostavite da lepo naraste.
Posipanje prah šećerom daje im dodatnu slatkoću i dekorativan izgled.
Mogu se premazati medom nakon pečenja, ako želite da budu još sočniji i mirisniji.
Priprema testa: U većoj posudi pomešajte brašno, šećer, so i vanilin šećer. U drugoj posudi, rastvorite kvasac u malo mlake vode i ostavite da odstoji 10 minuta da se aktivira. Dodajte kvasac u brašno, pa dodajte vodu i ulje. Umutite sve sastojke u glatko testo. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna da bi testo bilo elastično. Pokrijte ga čistom krpom i ostavite da naraste na toplom mestu, oko 1 sat.
Oblikovanje mladenčića: Kada je testo naraslo, podelite ga na male komade i oblikujte male kuglice ili male okrugle jufke. Svaki komad možete oblikovati u obliku okruglog mladenčića ili u obliku latica cveća. Ako želite, možete ih ukrasiti i sa malim rezovima na vrhu, koji podsećaju na latice.
Stavite mladenčiće na pleh obložen papirom za pečenje, ostavite malo razmaka između njih. Prethodno ih premazujte sa malo vode, a zatim stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180°C i pecite oko 20-25 minuta, dok ne postanu zlatno smeđi.
Kada se mladenčići ohlade, pospite ih prah šećerom ili premažite medom i poslužite.
Vaskršnja trpeza je simbol izobilja ne zato što treba da bude raskošna, već jer je znak darivanja.
19.4.2025. 7:36
Dodavanje soli prilikom kuvanja jaja učiniće da ih kasnije lakše ljuštite.
18.4.2025. 11:24
Ove rečenice deca mogu da dožive kao omalovažavanje svojih emocija, zato je bolje da ih ne izgovarate svom detetu.
18.4.2025. 9:18
Vaskršnja trpeza je simbol izobilja ne zato što treba da bude raskošna, već jer je znak darivanja.
19.4.2025. 7:36
Dodavanje soli prilikom kuvanja jaja učiniće da ih kasnije lakše ljuštite.
18.4.2025. 11:24
Ove rečenice deca mogu da dožive kao omalovažavanje svojih emocija, zato je bolje da ih ne izgovarate svom detetu.
18.4.2025. 9:18
Roditeljstvo je intenzivan proces koji podrazumeva pokušaje, greške i mnogo ljubavi, a kroz korisne obrasce ponašanja moguće je da vaspitate strpljivu decu.
16.4.2025. 9:51
Postoje različite teorije o tome koliko redosled rođenja utiče na karakter deteta, a sprovedena su i mnoga istraživanja koja su se bavila tom temom.
15.4.2025. 15:00
Da li ste ih već probali?
14.4.2025. 9:00
Iskreno progovorio o novoj sezoni kulinarskog šoua!
19.4.2025. 10:46
Roditelji neretko trasiraju profesionalni put svoje dece od najranijeg detinjstva. Ali isto tako ima i onih koji deci ostavljaju potpunu slobodu prilikom izbora budućeg zanimanja.
19.4.2025. 10:11
Pred kamerama Exkluziva, pevačica grupe Trik FX prisetila se svog detinjstva.
19.4.2025. 9:39
Budući da sutra obeležavamo Vaskrs, jedan od najznačajnijih hrišćanskih praznika, pa smo posetili kuhinju Filipa Ćirića, sudije najgledanijeg kulinarskog šoua "MasterChef Srbija", da vidimo da li je sve spremio za uskršnju trpezu.
19.4.2025. 8:44
Kakav je Sergej Ćetković bio kao mali? Iznenadićete se kada čujete šta je o sebi imao da kaže...
19.4.2025. 8:43
Pevačica je bila iskrena...
19.4.2025. 8:16