Sastojci:500 g brašna250 ml vode100 g šećera50 ml ulja1 kvasac (7 g suvog kvasca ili 15 g svežeg kvasca)1 kašičica vanilin šećera1 kašičica solikora od 1 limuna1 kašičica meda (opciono)šećer u prahu za posipanjePriprema:Mladenčići su kolačići koji se tradicionalno pripremaju 22. marta na praznik Mladenci, u čast 40 mučenika Sevastijskih i kao simbol srećnog i slatkog bračnog života. Ovi jednostavni, ali mirisni i mekani kolači, savršeni su uz čaj ili kafu, a mogu se pripremati i za druge svečane prilike.Saveti za savršene mladenčiće:Testo treba da bude mekano i elastično, zato ga dobro umesite i ostavite da lepo naraste.Posipanje prah šećerom daje im dodatnu slatkoću i dekorativan izgled.Mogu se premazati medom nakon pečenja, ako želite da budu još sočniji i mirisniji.Priprema testa: U većoj posudi pomešajte brašno, šećer, so i vanilin šećer. U drugoj posudi, rastvorite kvasac u malo mlake vode i ostavite da odstoji 10 minuta da se aktivira. Dodajte kvasac u brašno, pa dodajte vodu i ulje. Umutite sve sastojke u glatko testo. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna da bi testo bilo elastično. Pokrijte ga čistom krpom i ostavite da naraste na toplom mestu, oko 1 sat.Oblikovanje mladenčića: Kada je testo naraslo, podelite ga na male komade i oblikujte male kuglice ili male okrugle jufke. Svaki komad možete oblikovati u obliku okruglog mladenčića ili u obliku latica cveća. Ako želite, možete ih ukrasiti i sa malim rezovima na vrhu, koji podsećaju na latice.Stavite mladenčiće na pleh obložen papirom za pečenje, ostavite malo razmaka između njih. Prethodno ih premazujte sa malo vode, a zatim stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180°C i pecite oko 20-25 minuta, dok ne postanu zlatno smeđi.Kada se mladenčići ohlade, pospite ih prah šećerom ili premažite medom i poslužite.
Sutra su Mladenci: Evo kako da napravite MLADENČIĆE PO STARINSKOM RECEPTU
Bilo da ih pravite za Mladence ili neku drugu priliku, ovi tradicionalni kolačići mladenčići će uneti toplinu i radost u svaki dom.
Ilustracija; Foto: Creative Family/Shutterstock
21.3.2025.|8:26
Izvor: Stvar ukusa/Aleksandra Ljubičić
Podeli:
Najčitanije
DNEVNI HOROSKOP ZA ČETVRTAK 4. DECEMBAR: Ribe imaju sve uslove za USPEŠAN DAN, Rakovi osećaju NESIGURNOST, Strelčevi PROMENLJIVOG raspoloženja
Iako je bilo i boljih dana za horoskopske znake i u ovom će za svakog od njih biti nešto lepo.
4.12.2025. 6:30
IMAMO POBEDNIKA 4. sezone “MasterChef Srbija”!
Sudija Nenad daje poslednju ocenu u SUPERFINALU i time dobijamo POBEDNIKA 4. sezone “MasterChef Srbija”!
5.12.2025. 22:34
„Ja iskreno nisam siguran da sam ikad u životu upoznao čoveka kao što je Jelena“
Prva je uspela da se popne na balkon, gde će saznati kojih još dvoje kolega će joj se pridružiti u finalnim kulinarskim obračunima.
3.12.2025. 22:07
Sanja servirala REMEK-DELO, sudije FASCINIRANE: „Ne dišem dok nosim te tanjire“
Sanja iznosi svoje predjelo pred očarane sudije koje u neverici gledaju remek-delo na tanjiru!
4.12.2025. 21:46
DNEVNI HOROSKOP ZA UTORAK, 2. DECEMBAR: Škorpije spremne za akciju; Vodolije - pripremite se za mnogo nepredviđenih okolnosti!
Device danas mogu da na lakši način reše poslovne situacije u svoju korist, Lavovi prave listu prioriteta – a šta je sa ostalim horoskopskim znacima ovog utorka?
2.12.2025. 6:30