Sastojci:
100g crne čokolade
100g putera
100g glatkog brašna
80g šećera
2 cela jaja
100ml soka od cvekle
1 kašičica želatina
1 kašičica vanil šećera
50ml slatke pavlake
100g bele čokolade
20g seckanih pečenih lešnika

Na pari istopiti puter i čokoladu. Umutiti penasto jaja i šećer. Kada se čokolada i puter istope, ostaviti malo da odstoji pa u tankom mlazu umesati u šećer i jaja. Brašno prosejati i lagano umesati u smesu. Smesu naliti u kalupe.

Cveklu oprati i iseći, pa ubaciti u sokovnik. Želatin staviti u malo vode da nabubri. Sok od cvekle staviti u šerpu na laganu vatru zajedno sa vanil-šećerom. Dodati želatin i mešati dok se zagrejava, ali ne sme da ključuje. Skloniti sa vatre i staviti na hlađenje. Zagrejati slatku pavlaku i preliti belu čokoladu njome. Dodati seckane pečene i oljuštene lešnike.

Lava kolač ubaciti u rernu na 200 stepeni na 7 minuta. Ukrasiti listićem žalfije.

 

Povezane vesti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom
Recepti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom

Elegantna mini mekika punjena ručno pravljenim svežim sitom od ovčjeg mleka obogaćenim potočarkom sa reke Gradac, simbolom čistog izvora. U srcu punjenja nalazi se riet od dimljene pastrmke, dok vrh jela nosi raskošnu krošnju tankih listića tartufa.

4.12.2025. 22:31

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom
Recepti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom

Elegantna mini mekika punjena ručno pravljenim svežim sitom od ovčjeg mleka obogaćenim potočarkom sa reke Gradac, simbolom čistog izvora. U srcu punjenja nalazi se riet od dimljene pastrmke, dok vrh jela nosi raskošnu krošnju tankih listića tartufa.

4.12.2025. 22:31