Sastojci:
100g crne čokolade
100g putera
100g glatkog brašna
80g šećera
2 cela jaja
100ml soka od cvekle
1 kašičica želatina
1 kašičica vanil šećera
50ml slatke pavlake
100g bele čokolade
20g seckanih pečenih lešnika

Na pari istopiti puter i čokoladu. Umutiti penasto jaja i šećer. Kada se čokolada i puter istope, ostaviti malo da odstoji pa u tankom mlazu umesati u šećer i jaja. Brašno prosejati i lagano umesati u smesu. Smesu naliti u kalupe.

Cveklu oprati i iseći, pa ubaciti u sokovnik. Želatin staviti u malo vode da nabubri. Sok od cvekle staviti u šerpu na laganu vatru zajedno sa vanil-šećerom. Dodati želatin i mešati dok se zagrejava, ali ne sme da ključuje. Skloniti sa vatre i staviti na hlađenje. Zagrejati slatku pavlaku i preliti belu čokoladu njome. Dodati seckane pečene i oljuštene lešnike.

Lava kolač ubaciti u rernu na 200 stepeni na 7 minuta. Ukrasiti listićem žalfije.

 

Povezane vesti

Dubai kanoli
Recepti

Dubai kanoli

Najbolju varijantu dubai poslastice sa kadaifom, čokoladom i pistaćima ovog četvrtka napravila je Nina Došen koja se odmah plasirala na balkon.

12.6.2025. 22:20

Dubai gomboce
Recepti

Dubai gomboce

Dezert koji je sve oborio s nogu u 19. epizodi treće sezone "MasterChefa Srbija" je specijalitet Teodore Spasojević koja je od kadaifa, čokolade i pistaća napravila Dubai gomboce.

12.6.2025. 22:20

Dubai kanoli
Recepti

Dubai kanoli

Najbolju varijantu dubai poslastice sa kadaifom, čokoladom i pistaćima ovog četvrtka napravila je Nina Došen koja se odmah plasirala na balkon.

12.6.2025. 22:20

Dubai gomboce
Recepti

Dubai gomboce

Dezert koji je sve oborio s nogu u 19. epizodi treće sezone "MasterChefa Srbija" je specijalitet Teodore Spasojević koja je od kadaifa, čokolade i pistaća napravila Dubai gomboce.

12.6.2025. 22:20