Sastojci (za dve porcije):

Panna cotta:
  • 250ml nezasladjene pavlake za lupanje (30% + mlečne masti)
  • 50ml mleka
  • 50g meda
  • 10-15 listova lavande
  • 7g želatina rastvorenih u 30ml vode
  • Kora od 1/4 pomorandže

Priprema:

U šerpici pomešati mleko, pavlaku, med i lavandu.

Kada dodje do tačke ključanja skloniti sa strane.

Narendati 1/4 kore od pomorandže.

Procediti nakon 5 minuta.

U maloj činijici pomešati nabubreni želatin sa 50ml vruće smese da se želatin rastopi pa dodati u ostatak smese u šerpi.

Naliti u ramikene ili posude za pana cottu i ostaviti u čileru da se stegne oko 25 minuta.

Ako koristite zamrzivač trebaće oko 2h.

Krambl od badema:
  • 60g brašna - prosejan
  • 50g putera - hladan u kockicama
  • 100g seckanih sirovih badema
  • 10g šećera
  • prstohvat soli
  • Kora 1/2 pomorandže

Priprema:

Zagrejati rernu na 180 stepeni.

Staviti pek papir na pleh.

Rukama umešati sve sastojke osim pomorandže.

Smesa treba da bude rastresita tako da imate veće i manje komade krambla.

Smesu staviti na pek papir i ubaciti u rernu da se peče.

Izvaditi nakon 10-12 minuta ili kada krambl dobije zlatnu boju.

Kada se malo prohladi narendati 1/4 kore od pomorandže i ostaviti sa strane do servisa.

Kruška:
  • 200ml belog vina
  • 40 ml ruma
  • 300ml vode
  • 4-5 zrna kardamoma (sa ljuspom)
  • 1 kruška - oljuštena

U maloj šerpi pomešati sve tečnosti pa staviti oljuštenu krušku da se kuva.

Nagnječiti kardamom u avanu ili ručno i ubaciti u šerpu.

Kada tečnost proključa smanjiti vatru i prekriti pek papirom koji ste iskeli u obliku kruga sa rupom u sredini tako da bi se ukusi infuzirali brže.

Kuvati 45minuta ili dok kruška ne omekša.

Kada je gotova, iseći na četvrtine i nožem izvaditi žilu iz sredine i semenke.

Ostaviti sa strane do servisa.

Karamel sos:
  • 100g šećera 
  • 60g nezasladjene pavlake za lupanje (30% + mlečne masti)
  • Dva prstohvata soli

U manjem tiganju otopiti šećer.

Ne mešati!

Vrteti tiganj dok šećer ne dobije braon boju karamele.

Pavlaku zagrejati sa strane pa naliti u karamelizovani šećer.

Izmešati silikonskom marisom dok se smesa ne sjedini.

Poslotiti po ukusu ( 2 prstohvata ).

Ostaviti sa strane da se ohladi.

Ukrasni tuli (touile):
  • 60 g putera
  • 60 g meda
  • 60 g brašna
  • 60 g belanaca

U secku ili malom blenderu pomešati odjednom sve sastojke.

Mutiti do kremaste smese, malo gušće od smese za palačinke.

Izliti u silikonske kalupe za ukrasni tuli pa izravnjati špatulom.

Staviti u rernu da se peče na plehu na 180 stepeni oko 7 minuta ili dok ne dobije zlatnu boju.

Izvaditi iz kalupa dok je topao i ohladiti na ravnoj površini.

Servis:

Ugrejati ramiken sa panna cottom u vreloj vodi pa prevenuti na tanjir.

Preko panna cotte naliti 2-3 kašike karamele.

Okolo staviti krambl od badema i 1/4 kruške.

Preko kruške staviti 2-3 lista sveže nane.

Dodati ukrasni tuli između kruške i panna cotte.

Prijatno!

Povezane vesti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom
Recepti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom

Elegantna mini mekika punjena ručno pravljenim svežim sitom od ovčjeg mleka obogaćenim potočarkom sa reke Gradac, simbolom čistog izvora. U srcu punjenja nalazi se riet od dimljene pastrmke, dok vrh jela nosi raskošnu krošnju tankih listića tartufa.

4.12.2025. 22:31

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom
Recepti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom

Elegantna mini mekika punjena ručno pravljenim svežim sitom od ovčjeg mleka obogaćenim potočarkom sa reke Gradac, simbolom čistog izvora. U srcu punjenja nalazi se riet od dimljene pastrmke, dok vrh jela nosi raskošnu krošnju tankih listića tartufa.

4.12.2025. 22:31