Sastojci za testo:

150g ostrog brašna

150g glatkog brasna

150g maslaca

50g prah secera

1 žumance

kora od pola limuna

Kašika mleka

10g vanilin šećera

Fil:

100g putera od lešnika

Mrvljeni keks

100g džema od višanja

100g crne čokolade

20g putera

Posip

50 g kakaa

Kašičica instant kafe

Postupak:

Istopiti maslac na blagoj vatri. Zatim polako dodati brašno (malo po malo). Dodati sve ostale sastojke za testo, pa rukom oblikovati smesu. Kada se smesa sjedini, prebaciti na nauljenu radnu površinu, posuti brašnom i mesiti rukama dok se testo lepo ne razvije. Ne mesiti testo predugo, treba da ostane rastresite, peskovite strukture.

Staviti testo između dva papira za pečenje i oklagijom razvući na debljinu od 3-4mm. Zatim modlom izvući krugove. 

Ukoliko je testo toplo, staviti na kratko u frižider. 

Nakon nekoliko minuta izvući testo i prebaciti vanilice na papir za pečenje. Staviti u rernu na 20ak minuta na 175 stepeni, u prethodno zagrejanoj rerni. 

Otopiti cokoladu i maslac na tihoj vatri. 

Kada su vanilice pečene i ohlađene na sobnu temperaturu nafilovati jednu stranu puterom od lešnika, a drugu džemom od višanja, pa spojiti dva kruga da se formira vanilica. Kada se zalepe i osuše umočiti ih u otopljenu čokoladu. Posuti ih smesom kakaa i kafe. Poslužiti uz šolju čokoladnog mleka.

Povezane vesti