Losos će da ima začine provence (ruzmarin, bosiljak, estragon, oregan, majčina dušica) i majonez sa limunom. Salata je pola paradajz, pola krastavac, cela šargarepa. Za sos (dressing) od majoneza, biće začinjen belim lukom, mirođijom, vlašcom, peršunom.
Pirinač je beli sa puterom i belim lukom.
Sastojci:
- Beli pirinač 100g
- Puter - 50-75g
- Beli luk (5 čenova)
- Losos 100g
- Začine de Provence (ruzmarin, bosiljak, estragon, oregan, majčina dušica)
Salata:
- Pola paradajza
- Pola krastavca
- Cela šargarepa
Citrus majonez:
Majoneza 150g
Sok od limuna i limete 15+g
Priprema:
Za pripremanje jela, pirinač se sprema svež, beli luk se secka sitno, pa se prži u šerpi sa puterom.
Pre nego što beli luk porumeni, dodaje se pirinač, pa se prži još 5 minuta. Dodaje se voda i ostavlja se da prokuva. Nakon toga ostaviti sa strane 10 minuta i ako treba dodati još soli ili puter po želji.
Losos posoliti i začiniti. Tiganj treba da bude vreo, dodaje se maslinovo ulje, a losos se prvo prži sa začinjene strane, pa onda sa druge strane. Za to vam je potrebno oko 10 minuta.
Majonez sos za losos je majonez u kome dodajemo sok od limuna i limete.
Za salatu se krastavac seče na pola i vadi se seme, a zatim se secka na male komadiće. Paradajz se seče na četvrtine i vadi se srednji deo, a nakon toga se secka na male komadiće. Šargarepu očistite, pa isecite na tračice.
Sos/dressing za salatu je majonez sa mirođijom, vlašcem, peršunom i belim lukom. Začine sameljite u mlinu, pa pomešajte sa majonezom, dodajte so i celu ovu mešavinu preko salate.
Servirati po želji.