Iako je povremeno nadimanje normalno, redovna napetost i gasovi u stomaku mogu biti znak da određene namirnice ne prijaju vašem digestivnom sistemu.

Dijetetičarka Samanta Dijeras objašnjava da nadutost nastaje zbog viška gasova, bakterijskog rasta, gutanja vazduha, žvakanja žvaka ili lekova, ali da je jedan od najčešćih okidača hrana bogata FODMAP-om – vrsta ugljenih hidrata koji se teže vare.

Za pasulj svi već znaju, problemi sa stomakom su posle njega već zagarantovani

Pasulj i sočivo su bogati proteinima i vlaknima, ali spadaju u namirnice sa visokim sadržajem FODMAP-a, vrste ugljenih hidrata koji se teško vare i često izazivaju nadutost. Osobe koje redovno osećaju napetost u stomaku trebalo bi da ove namirnice zamene alternativama poput mesa, ribe, jaja ili kinoe.

Na taj način, obroci ostaju nutritivno bogati, a rizik od gasova i neprijatnog osećaja u stomaku se značajno smanjuje. Pravilna priprema, kao što je natapanje i kuvanje pasulja, takođe može pomoći da se ublaži nadutost.

Brokoli je zdrav, ali nije baš tako lako svarljiv

Brokoli, karfiol i kupus spadaju u namirnice koje često izazivaju nadutost zbog visokog sadržaja FODMAP-a i složenih ugljenih hidrata.

Dijeras savetuje da se umesto njih koristi povrće koje je lakše za varenje, poput tikvica, boranije, paprika, špargli, plavog patlidžana ili celera. Ove zamene i dalje obezbeđuju vitamine, minerale i vlakna, ali uz manju verovatnoću stvaranja gasova i osećaja napetosti u stomaku. Kratko kuvanje na pari ili dinstanje dodatno smanjuje nelagodnost.

Povezane vesti