Kako pravilno da operete grožđe? Evo u čemu je tajna
Saznajte najbolji način da operete grožđe kod kuće. Uklonite bakterije, pesticide i produžite mu svežinu jednostavnim trikovima domaćica.
10.10.2025. 9:38
Uvođenjem manjih izmena možete i te kako poboljšati vaše zdravlje.
Ilustracija; Foto: Victority/Shutterstock
19.10.2025.|9:11
Izvor: prva.rs/J.G.
U savremenom ritmu života, kada se mnogi trude da jedu zdravije i uravnoteženije, često se dešava da i najbolje namirnice izgube svoj puni potencijal – i to upravo zbog načina na koji se pripremaju. Stručnjaci za ishranu upozoravaju da se određene greške u kuhinji ne tiču samo ukusa, već i količine vitamina, minerala i drugih važnih nutrijenata koje telo zapravo unese.
U nastavku su četiri najčešće greške koje možda i vi pravite, kao i saveti kako da ih izbegnete.
Jedna od najčešćih grešaka jeste predugo kuvanje povrća. Dugo izlaganje visokim temperaturama uništava termolabilne vitamine, poput vitamina C i folne kiseline. Umesto toga, povrće bi trebalo blanširati ili kratko propržiti na pari kako bi zadržalo boju, teksturu i hranljive materije. Ako kuvate brokoli, šargarepu ili boraniju, dovoljno je svega nekoliko minuta da budu spremni, a da i dalje budu bogati hranljivim sastojcima.
Mnogi ne znaju da svako ulje ima tačku dimljenja – temperaturu na kojoj počinje da se raspada i gubi nutritivnu vrednost. Maslinovo ulje, na primer, idealno je za kuvanje na nižim temperaturama ili kao dodatak gotovim jelima, ali mnogi smatraju da nije pogodno za prženje. Za termičku obradu bolje je koristiti ulja koja su stabilnija na toploti, poput kokosovog, suncokretovog ili ulja od avokada.
Saznajte najbolji način da operete grožđe kod kuće. Uklonite bakterije, pesticide i produžite mu svežinu jednostavnim trikovima domaćica.
10.10.2025. 9:38
Kad vreme "poludi", telo reaguje kao barometar. Umesto da trpite, probajte ove jednostavne trikove koji mogu da ublaže simptome bez lekova.
13.10.2025. 8:06
Iako je navika mnogih da gule jabuke, krastavce ili krompir, time se gubi značajan deo vlakana, vitamina i antioksidanasa koji se upravo nalaze u kori. Naravno, ključno je dobro oprati plodove, po mogućstvu organskog porekla, ali ljuštenje bi trebalo izbegavati kad god je moguće. Kora jabuke, na primer, bogata je kvercetinom – moćnim antioksidansom koji podržava imunitet i zdravlje srca.
Nutritivna vrednost ne gubi se samo tokom pripreme, već i dok hrana stoji u frižideru. Otvorene namirnice koje dugo stoje izložene vazduhu oksidišu i gube vitamine, naročito vitamin C. Kuvana jela ne bi trebalo držati duže od 48 sati, a voće i povrće najbolje je čuvati u zatvorenim posudama ili papirnim kesama. Takođe, ne treba prati voće i povrće pre stavljanja u frižider, jer vlaga ubrzava kvarenje.
Kada se ove sitne, ali važne navike usvoje, razlika u kvalitetu ishrane postaje vidljiva vrlo brzo. Na kraju, zdravlje ne zavisi samo od onoga što jedemo, već i od toga kako to pripremamo.
Prihvatanje i mogućnost pravljenja šala na sopstveni račun umnogome pomažu u borbi protiv alopecije.
4.12.2025. 12:00
Alopecija se može javiti kod svih, bez obzira na godine i pol, a čak se može javiti i kod dece.
4.12.2025. 10:07
Zimski period često se smatra povoljnim za začeće, ali doktorka naglašava da sama hladnoća ne povećava plodnost.
3.12.2025. 8:06
Nagli skokovi temperature poslednjih dana ponovo su pokrenuli priču o meteoropatiji. Dok neki ne osećaju nikakve promene, drugima i nekoliko stepeni razlike donese glavobolju, umor i pad energije.
2.12.2025. 9:43
Svetski dan borbe protiv side obeležava se danas širom sveta, kao i u Srbiji, u kojoj je od 1. januara do 24. novembra ove godine otkriveno 99 osoba inficiranih HIV-om.
1.12.2025. 10:16
Istaći ćete oči na pravi način.
30.11.2025. 10:23
Pre dva dana počeo je post, a kako ova ishrana utiče na zdravlje i da li je post dobar za sve?
30.11.2025. 10:22
Na neke od njih zapravo možete i da utičete.
29.11.2025. 9:11
Svaki roditelj ovo može da uradi, a i te kako je bitno za praćenje pravilnog razvoja deteta.
27.11.2025. 11:16
A šta je mama Gordana otrkila o svom sinu?
4.12.2025. 22:26
Na kratko se vratila u detinjstvo...
4.12.2025. 22:21
Jelena je ostala šokirana činjenicom koliko su joj deca porasla od kada ih je poslednji put videla, a naročito je bila iznenađena promenom glasa srednjeg sina...
4.12.2025. 22:14
Marko je otkrio da su u vezi desetak godina i da rade zajedno...
4.12.2025. 22:12
U studio „MasterChef Srbija“ ulaze gosti koji su došli kod Srđana: Mama, devojka i drug.
4.12.2025. 22:10
Sanja iznosi svoje predjelo pred očarane sudije koje u neverici gledaju remek-delo na tanjiru!
4.12.2025. 21:46