Istraživanja su pokazala da mnogi mladi ljudi, pa čak i osnovci, često koriste alkohol, a u većini slučajeva čak i prekomernim količinama. 

Koliko je ovo štetno, objasnio je u "Jutru" kardiolog Goran Popović: 

- Kada su visoke temperature i velika količina alkohola, a znamo da alkohol širi krvne sudove, onda može da dođe do brojnih posledica, najčešće je to padanje u nesvest, nije samo pijanstvo. Naravno posledice po ceo organizam, a posebno po kardiovaskularni sistem su vrlo jasne, pojava ubrzanog rada srca, zatim pojava poremećaja srčanog ritma, skok pritiska, sve su to posledice koje mogu da nastanu usled prekomernog konzumiranja alkohola - navodi doktor i savetuje mladima da, ukoliko već idu na neki festival i konzumiraju alkohol, ne mešaju različita pića, posebno neke koktele i žestoka pića. 

- Nemojte da pijete veliku količinu. Od jednog malog piva neće nešto loše da se desi, čak ni mladim osobama, da ne mešaju pića i naravno da ne mešaju alkohol sa nekim stimulativnim sredstvima. 

S obzirom na to da je institut "Batut" objavio podatak da je sve više devojčica uzrasta od 11 do 13 godina, koje konzumiraju alkohol, doktor navodi da smatra kako zapravo i ne postoje razlike između devojčica i dečaka kada je to u pitanju:

- Mislim da ne postoji nikakva razlika u količini alkohola i reakciji na tu količinu, kada gledamo po polu, posebno kod tih mladih osoba - kaže doktor i otkriva da "i zdravo, mlado srce, takođe može da dobije infarkt".

Kako ističe, alkohol kasnije može ostaviti posledice ne samo po srce, već najviše i ja jetru. 

Šta je doktor otkrio, poslušajte u snimku:

Povezane vesti