HLADNO, TOPLO... Da li temperatura napitaka UTIČE na zube? Stomatolog rešava dilemu!
Kako naši zubi reaguju ako posle, recimo, tople supe ili čaja, uzmemo hladan napitak otkriva Luka Novaković, stomatolog.
19.12.2025. 11:34
Kora može sadržati mnoge vitamine i druge korisne materije za zdravlje i organizam. Saznajte koje voće i povrće je bolje jesti sa korom, a koje ipak treba očistiti.
Ilustracija Foto: Adri Yadam Nasir/Shutterstock
14.7.2025.|8:16
Izvor: 24sata.hr
Ne treba bacati sve kore od voća i povrća! Mnoge su prepune vlakana, antioksidanasa i ključnih nutrijenata koji mogu značajno doprineti zdravlju. Konzumiranjem kore možete poboljšati varenje, smanjiti upale i ojačati imunitet. Ipak, neke kore su prežilave, gorke ili sadrže materije koje nisu dobre za organizam.
Jabuke
Kora sadrži gotovo polovinu ukupnih vlakana, kao i moćan antioksidans kvercetin, koji smanjuje upale i podržava zdravlje mozga. Gulenjem se gubi veliki deo hranljivih materija.
Kivi
Iako je kožica dlakava, bogata je vlaknima i vitaminom C. Ako vam smeta tekstura, možete je nežno istrljati ili iseći na tanke kriške.
Krompir
Kora krompira prepuna je vlakana, kalijuma i gvožđa. Bilo da ga pečete, kuvate ili pržite – ostavite koru za dodatnu hranljivost i teksturu.
Šargarepa
Kora šargarepe sadrži polifenole koji jačaju imunitet. Umesto da je gulite, samo je dobro operite i dobićete dodatnu hrskavost i vlakna.
Krastavac
U kori se nalaze vitamin K, vlakna i antioksidansi. Ako je ogulite, izgubićete većinu vitamina. Birajte organski uzgojene krastavce kako biste izbegli pesticide.
Plavi patlidžan
Kora patlidžana bogata je nasuninom, antioksidansom koji štiti moždane ćelije i usporava starenje. Dodaje i zanimljivu teksturu jelima.
Tikvice
Tanka kora tikvica bogata je vitaminom C i antioksidansima. Gulenjem se gubi mnogo nutrijenata, zato je ostavite.
Breskve
Kora sadrži netopiva vlakna koja pomažu varenju, kao i snažne antioksidanse. Daje i zanimljiv kontrast mekom plodu.
Kruške
Više vlakana ima u kori nego u samom plodu. Pomaže regulaciji šećera u krvi, boljem varenju i daje blagu čvrstinu.
Paprika
Najveći deo vitamina C nalazi se upravo u kori. Uz to, sadrži karotenoide koji čuvaju vid. Možda je žilava, ali vredna zbog koristi.
Grožđe
Kožica sadrži resveratrol, antioksidans koji štiti srce – upravo zato crno vino ima zdravstvene prednosti.
Paradajz
Likopen, antioksidans važan za zdravlje srca i prevenciju raka, najviše se nalazi u kori. Kuvanje sa korom dodatno poboljšava apsorpciju.
Šljive
Tamna kora bogata je polifenolima koji smanjuju upale i usporavaju starenje. Daje i blago kiselkastu notu slatkom mesu.
Trešnje
Kožica sadrži antocijanine koji smanjuju upale i bolove u mišićima. Prava mala bomba antioksidanasa, idealna za oporavak.
Cvekla
Kora zadržava vlakna, minerale i antioksidanse. Pečena sa korom, još je ukusnija i hranljivija.
Smokva
Kora sadrži prebiotike koji hrane dobre bakterije u crevima. Dodaje vlakna i pomaže u balansu prirodne slatkoće.
Mango
Kora manga sadrži vlakna i antioksidanse, ali je nešto gorča. Ako vam ukus ne smeta, pojedite je zbog dodatnih nutrijenata.
Ljute i slatke papričice
Kora sadrži kapsaicin – jedinjenje koje ubrzava metabolizam i smanjuje upale. Ne gulite ih – zdravije su s kožicom.
Kajsije
Tanka kožica bogata je karotenoidima i vlaknima, a gotovo se i ne oseća. Mali plod – velika korist.
Ananas
Kora je tvrda, bodljikava i teško svarljiva. Može izazvati iritacije – držite se sočne unutrašnjosti.
Banana
Iako je tehnički jestiva, kora je gorka i žilava, često puna pesticida. Može se koristiti u kuvanju, ali većina je radije izbegava.
Avokado
Debela i kožnata kora nije prijatna za jelo i ne sadrži dodatne nutrijente u odnosu na meso ploda.
Dinja
Kora može sadržati štetne bakterije. Dobro operite pre sečenja, ali je nemojte jesti.
Crni i beli luk
Kora je žilava i nejestiva, ali bogata antioksidansima, pa se može koristiti u supama i bujonima – nakon kuvanja se uklanja.
Beli luk
Kao i kod crnog luka, tanka papirnata kora nije ukusna ni svarljiva. Može se kuvati u čorbama i temeljcima, pa ukloniti.
Lubenica
Kora nije ukusna kada je sirova, ali može se ukiseliti i tako iskoristiti umesto bacanja.
Kako naši zubi reaguju ako posle, recimo, tople supe ili čaja, uzmemo hladan napitak otkriva Luka Novaković, stomatolog.
19.12.2025. 11:34
Ukoliko još uvek niste odlučili šta biste obukli za novogodišnju noć, ovi saveti će vam dobro doći.
16.12.2025. 14:00
Broj obolelih od gripa je u porastu iz nedelje u nedelju, a iz Gradskog zavoda za javno zdravlje kažu da su potvrđena dva soja.
12.12.2025. 12:00
Nadutost je neprijatan osećaj koji može da pokvari i najukusniji obrok, a mnogi ga često doživljavaju bez jasnog razloga.
10.12.2025. 8:36
Poseta dermatologu bi mogla da vas reši mnogih (budićih) problema.
8.12.2025. 10:40
Možda ne razmišljate o tome, ali ove greške vam mogu uticati na vid.
8.12.2025. 9:11
Sigurni smo da će ovaj trik biti koristan svim devojkama koje nose kosu u repu.
8.12.2025. 8:06
Rečenica "Nemoj da se nerviraš" nikada nije nikome pomogla, ali ovi konkretni saveti bi zapravo mogli.
7.12.2025. 8:35
Nije ni slutila da je ono za šta je mislila da je mladež, zapravo moglo da joj napravi velike zdravstvene probleme.
6.12.2025. 12:00
Pevač Aco Pejović otkrio da li se bavi kućnim poslovima.
19.12.2025. 12:30
Uživao je u ovom takmičenju, koje će mu sigurno zauvek ostati u sećanju.
19.12.2025. 12:09
Plej radio će vam i ove godine ulepšati praznike.
19.12.2025. 11:56
Voli da se sa njima priseća tog takmičenja.
19.12.2025. 10:52
Ovo će zauvek pamtiti i čuvati kao uspomenu.
19.12.2025. 10:25
Dok većina članova žirija u produkciju dolazi samo kada su snimanja, jedan od njih svraća redovno...
18.12.2025. 12:03