1. Ne cedite limun u vruća jela

Visoka temperatura može da uništi vitamin C u limunu i da promeni njegov ukus, što može da dovede do gorčine. Limunov sok dodajte tek pred kraj kuvanja ili nakon što se jelo prohladi.

2. Ne ostavljajte limu u vodi predugo, posebno s korom

Ako limun ostavite u vodi duže od nekoliko sati, gorka ulja i pesticidi iz kore mogu da pređu u vodu, posebno ako limun nije organski. Koristite oguljeni limun ili iscedite sok i čuvajte ga u frižideru.

3. Ne nanosite limun na kožu pre izlaska na sunce

Limun može izazvati reakciju na UV zračenje, što može da dovede do crvenila, fleka ili opekotina. Ako koristite limun za kožu, radite to uveče, ali se detaljno isperite pre izlaska napolje.

4. Ne stavljajte limun u posude od aluminijuma 

Zbog svoje visoke kiselosti, limun može da reaguje sa aluminijumom, gvožđem ili bakrom, što može da oslobodi štetne supstance u hranu. Koristite staklene, keramičke ili nerđajuće posude.

5. Ne ostavljajte meso predugo u marinadi s limunom

Limunova kiselina razgrađuje proteine, pa je odličan za omekšavanje mesa, ali predugo mariniranje može da dovede do kašaste i gumenaste teksture. Marinirajte meso do 2 sata, u zavisnosti od vrste mesa.

Povezane vesti