MINI BONTON ZA PRAVE KAVALJERE: Evo KAKO pravilno OTVARATI VRATA ženama i još neke (važne) sitnice (VIDEO)
Bilo da otvarate vrata od kola ili restorana, zapravo postoje ispravni načini kako to da uradite.
4.12.2025. 11:01
Medveđi ili divlji luk, poznatiji kao sremuš... njegova sezona je uveliko krenula, a evo šta sve treba da znate o ovoj biljci.
Ilustracija; Foto: encierro/Shutterstock
3.4.2025.|9:22
Izvor: Prva/J.G.
Najmlađi travar u Srbiji, Marko Stevanović bio je gost u emisiji "150 minuta" i tom prilikom podelio važne informacije o sremušu, ali i drugim biljkama.
- Najčešći oblik konzumacije jeste u vidu salate, tako je najbolje da se koristi sremuš jer ima mnogo lekovitih supstanci. Najlekovitija je alicin, koji na dva-tri sata izgubi do tri posto svoje lekovitosti, tako da, najbolje da se iskoristi odmah, odnosno u vidu salate. Možemo da pravimo i tinkture od sremuša, možemo da pravimo i pesto od sremuša. Sitno se iseče, može da se stavi so i to se onako konzervira, to služi za dodavanje jelima, kao začinska kombinacija - kaže Marko i dodaje:
- Tinktura je odlična jer spušta krvni pritisak i jača imuni sistem, to su da kažemo dve najveće karakteristike tinkture od sremuša. Tinktura od sremuša je nezgodna jer mora da se napravi na licu mesta, jer taj alicin posle 2-3 sata izgubi 2 do 3 posto i onda se pravi direktno u šumi. Donese se tegla, donese se alkohol, u tu jednu teglu napunimo i sremuš i alkohol, to zatvorimo, ostavimo da odstoji 2-3 nedelje na hladnom mestu, izvan sunčeve svetlosti. Posle to procedimo i imamo tu tinkturu koju možemo da koristimo tokom dužeg vremenskog perioda.
Važno je znati da sremuš ima i svoje otrovne dvojnike, a to su neke biljke koje najčešće rastu pored njega, nekada čak i sa par milimetara udaljenosti.
Koja je razlika između sremuša i tih biljki i šta je još otkrio Marko, pogledajte u snimku:
Bilo da otvarate vrata od kola ili restorana, zapravo postoje ispravni načini kako to da uradite.
4.12.2025. 11:01
Ovako nešto biste sigurno voleli da nosite.
4.12.2025. 10:40
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Vavedenje presvete Bogorodice, jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci. U pravoslavnom kalendaru današnji dan obeležen je crvenim slovom.
4.12.2025. 6:44
Mnogi ljudi su već okitili, dok drugi tek treba da potraže svoju idealnu jelku, što to mogu uraditi i na pijacama.
3.12.2025. 10:40
Ako ste promenili neki podatak u ličnoj karti, pored toga što vašu promenu zna Ministarstvo unutrašnjih poslova, morate obavestiti još neke ustanove, kako ne biste bili u problemu.
3.12.2025. 10:27
Otkrivamo najbolji način za podgrevanje ostataka pice uz koji odmah dobijate hrskavu koricu i sir koji se razvlači, a testo ostaje meko i sočno.
3.12.2025. 9:48
Da je priroda zaista čudesna dokaz je ova planina.
2.12.2025. 17:00
Prirodne lepote i istorija, za mnoge idealan spoj kada su u pitanju putovanja, a Turska nudi upravo ovakve destinacije, skrivene od gužvi, ali vredne posete.
2.12.2025. 15:54
Određeni obični predmeti i radnje kao da se nikada ne pojavljuju u našim snovima, dok npr. leteći slonovi, borbe sa vanzemaljcima ili vožnja motocikala mogu biti deo našeg normalnog repertoara snova.
2.12.2025. 15:00
A šta je mama Gordana otrkila o svom sinu?
4.12.2025. 22:26
Na kratko se vratila u detinjstvo...
4.12.2025. 22:21
Jelena je ostala šokirana činjenicom koliko su joj deca porasla od kada ih je poslednji put videla, a naročito je bila iznenađena promenom glasa srednjeg sina...
4.12.2025. 22:14
Marko je otkrio da su u vezi desetak godina i da rade zajedno...
4.12.2025. 22:12
U studio „MasterChef Srbija“ ulaze gosti koji su došli kod Srđana: Mama, devojka i drug.
4.12.2025. 22:10
Sanja iznosi svoje predjelo pred očarane sudije koje u neverici gledaju remek-delo na tanjiru!
4.12.2025. 21:46