Inspekcija i kontrola meda će se pooštriti, s obzirom na to da se pokazalo kako je veliki broj meda koji se nalazi na tržištu zapravo veoma nekvalitetan.

Naravno, postavlja se pitanje kako običan građanin može da prepozna pravi med i bude siguran u kvalitet proizvoda koji kupuje, a upravo o tome je u "Jutru" govorio Stefan Stevanović, pčelar.

On ističe da je med koji ima oznaku Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) kvalitetan i prolazi test autentičnosti.

Karakteristike dobrog/lošeg meda

- Kad se kristališe to je dobar med, to je pokazatelj dobrog meda - kaže Stefan i dodaje:

- Kad se uzme kašika meda, stavi se u vodu i ako se odmah otopi, to znači da je upitnog kvaliteta, ako se ne otopi odmah, može se reći da je kvalitetniji, ali naravno, ako je ta voda hladna, on se vrlo teško topi u hladnoj vodi, dok je u toploj vodi mnogo lakše otopiti med.

Ipak, sa jednim medom nikada ne možete pogrešiti:

- Med sa saćem je uvek pravi med. Žvakanjem saća sa medom, vitamini i minerali direktno ulaze u krvotok, kroz pljuvačne žlezde. Med je vrlo lako svarljiva hrana i direktno daje energiju organizmu i to je možda najbolji i najkvalitetniji način da se uzima med, sa saćem - priča Stefan i otkriva osnovnu razliku između pravog i lažnog meda:

- Osnovna razlika jeste što u pravom medu pronalaze se zrnca polena, koja se nalaze u cvetu, a u lažnom medu, to je sirup plus voda, znači šećer plus voda. U određenoj količini kad se on izmeša, postane gust kao med. Naravno, tu postoje i druge varijante, da se pčelama u košnice sipa sirup ili neki nus proizvod iz industrije hrane koji je sladak i onda da ga ta industrija hrane ne bi odbacila, mešaju ga sa još nečim slatkim, daju pčelama, pčele to posišu, jer im je slatko, one to vole i stave u ćelije.

Šta je još Stefan još otkrio, pogledajte u snimku:

Povezane vesti