Pa tako u Rimu, Parizu, Atini nemilne džeparoške scene su deo svakodnevice. Po forumima i društvenim mrežama često je najvažnije pitanje pri planiranju baš ono o mogućnosti da u gužvama ostanete bez novca, dokumenata, kartica, telefona, a evo gde bi posebno trebalo da obratite pažnju.

Nedavno je britanska kompanija za putna osiguranja QuoteZone napravila analizu svih dostupnih podataka i ponudila spisak najgorih lokacija u Evropi kad je u pitanju džeparenje.

Uzeli su u obzir razne parametre, kao što je učestalost spominjanja džeparenja i krađa u turističkim recenzijama za pet najvećih atrakcija svih evropskih država. S toga nije loše uzeti u obzir i ovaj faktor prilikom planiranja putovanja ili bar biti oprezniji da ne biste kasnije zažalili.

Na samom vrhu je Italija, a najgora situacija je u glavnom gradu Rimu, tako da ako budete putovali u Večni grad, najoprezniji budite kod Fontane di Trevi, lokacije koju posećuje neverovatnih hiljadu ljudi na sat, svi željni da bace novčić u nadi da će im se ispuniti želje. Među ostalim italijanskim atrakcijama po opasnosti od krađe slede Koloseum i Panteon u Rimu, katedrala u Milanu i galerija Uffizi u Firenci.

Drugo mesto među državama pripada Francuskoj, a najveći rizik od krađe je na Ajfelovom tornju, kog slede i sve druge atrakcije u Parizu.

Treća na ovoj sramotnoj listi je Španija, posebno Barselona, gde se nalazi i najopasnija tačka, poznato šetalište Las Ramblas.

Možda će nekoga iznenaditi, ali na visokom četvrtom mestu je Nemačka. I ovde prednjači glavni grad, a u Berlinu treba biti najoprezniji oko Brandenburških vrata jer ih obilaze milioni.

Sledi Holandija sa Amsterdamom. Tamošnja Četvrt crvenih fenjera je najveći gradski mamac, posebno za razuzdanije mlade turiste. Problemi u tom delu Amsterdama postali su toliko veliki da tamošnje vlasti uvode različite mere i razmišljaju o preseljenju te četvrti izvan centra.

Zatim sledi još i Portugal, u kojem je najopasnija lisabonska četvrt Alfama, a sedma je Turska, u kojoj najoprezniji treba biti u glavnoj istanbulskoj turističkoj lokaciji, četvrti Sultanahmed. I ostale četiri lokacije su u najvećem turskom gradu, one u kojima su inače najveće gužve: Aja Sofija, bazilikalne cisterne, palata Topkapi i Plava džamija.

U Grčkoj pak džeparoši najrađe "operišu" u velikom novom Muzeju Akropolja u Atini, oko Akropolja i posebno u okolini Partenona. Tu su još i četvrt Alefkandra na Mikonosu, kao i srednjovekovna gradska jezgra Rodosa.

Poljska je na devetom mestu, a najveća opasnost preti na središnjem trgu u Krakovu, do je na desetom mestu je Irska. Tamo je oprez najvažniji u Ginisovoj pivovari, a slede The Book of Kells and the Old Library Exhibition na Univerzitetu Trinity, nacionalni park Killarney, Muzej irskog viskija i četvrt Temple Bar u Dablinu, prenosi tportal.hr.