Incident je eskalirao nakon svađe sa vlasnikom restorana. Aleksandar, 21-godišnji britanski državljanin, uhapšen je ranije ovog meseca u Bangkoku, iako je incident koji je doveo do njegovog hapšenja datirao iz 2022. godine, dok je boravio u iznajmljenom stanu na Puketu.

Prema tajlandskim medijima, Aleksandar je kroz italijanski restoran prolazio kako bi došao do svog prebivališta, što je izazvalo nezadovoljstvo vlasnika. Vlasnik je primetio da je Aleksandar prolazio kroz restoran nekoliko puta dnevno i zamolio ga da koristi javni put kako ne bi uznemiravao goste.

Nakon rasprave, vlasnik je primetio pad ocene njegovog restorana na Googleu, sa 4,8/5 na 3,1/5, zbog navodnih lažnih recenzija sa jednom zvezdicom. Sumnjajući da je Aleksandar stajao iza ove kampanje klevete, vlasnik je podneo tužbu policiji.

Nije sasvim jasno kako je policija potvrdila da je Aleksandar odgovoran za negativne recenzije na internetu. Međutim, u avgustu 2023. izdat je nalog za njegovo hapšenje zbog "unošenja lažnih informacija u kompjuterski sistem na način koji bi mogao naneti štetu drugima". Iako to nije krivično delo klevete po tajlandskom Krivičnom zakoniku, Aleksandar rizikuje dve godine zatvora ako bude proglašen krivim. Nakon hapšenja u Bangkoku, prebačen je u policijsku stanicu Sahu na severu Puketa. Tokom ispitivanja, negirao je optužbe protiv njega.