Znate li zašto Deda Mraz nosi baš CRVENO odelo? Boja ima posebno značenje!
Čak i beli detalji na odelu Deda Mraza imaju svoje značenje!
5.12.2025. 15:00
Da biste maksimalno iskoristili ovu funkcionalnost, nagnuti deo pleha treba da bude okrenut prema zadnjem delu rerne.
Ilustracija Foto: brizmaker/Shutterstock
4.12.2024.|17:00
Izvor: Večernji.hr/Ana Hajduk
Rerna je neizostavni deo mnogih domaćinstava, naročito tokom zimskih meseci, kada se spremaju omiljeni kolači, pečenja za porodične proslave ili povrće pripremljeno na vaš omiljeni način.
Ako ste nedavno koristili svoju rernu, možda ste primetili da vaš pleh za pečenje ima blago nagnutu stranu.
Stariji plehovi uglavnom nemaju ovu karakteristiku, ali moderniji modeli dolaze upravo s ovakvim dizajnom. Ako ste pomislili da je ova kosa površina osmišljena kako bi olakšala vađenje hrane, poput krompirića ili kolača, s pleha – to je samo delimično tačno. Pravi razlog je mnogo praktičniji i povezan sa efikasnošću pečenja.
Nagib na plehu za pečenje omogućava bolju cirkulaciju vazduha unutar rerne, što obezbeđuje ravnomernu temperaturu tokom pečenja. Na taj način smanjuje se rizik od tamnijih ili zagorelih delova na kolačima, povrću ili drugim jelima smeštenim u uglovima pleha.
Da biste maksimalno iskoristili ovu funkcionalnost, nagnuti deo lima treba da bude okrenut prema zadnjem delu rerne. Ovaj dizajn posebno dolazi do izražaja kod rerni s ventilacijom, ali takođe poboljšava raspodelu toplote kod klasičnih modela sa gornjim i donjim grejanjem.
Takođe, uvek je preporučljivo prethodno zagrejati rernu bez lima kako bi se toplota ravnomerno rasporedila pre pečenja.
Čak i beli detalji na odelu Deda Mraza imaju svoje značenje!
5.12.2025. 15:00
Kako se slava slavila u gradu Kraljevu, a kako u okolnim selima otkrila je istoričarka umetnosti i kustos, Marina Lukić Cvetić.
5.12.2025. 10:12
Cveće je vanvremenski poklon sa kojim nema geške, naravno, ako se dobro odabere.
5.12.2025. 9:49
Bilo da otvarate vrata od kola ili restorana, zapravo postoje ispravni načini kako to da uradite.
4.12.2025. 11:01
Ovako nešto biste sigurno voleli da nosite.
4.12.2025. 10:40
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Vavedenje presvete Bogorodice, jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci. U pravoslavnom kalendaru današnji dan obeležen je crvenim slovom.
4.12.2025. 6:44
Večna rasprava oko toga da li daska WC šolje treba da bude podignuta ili spuštena dobila je novo svetlo nakon upozorenja stručnjaka koji naglašavaju da se ne radi samo o higijeni, već i o bezbednosti u domaćinstvu.
3.12.2025. 16:30
Mnogi ljudi su već okitili, dok drugi tek treba da potraže svoju idealnu jelku, što to mogu uraditi i na pijacama.
3.12.2025. 10:40
Ako ste promenili neki podatak u ličnoj karti, pored toga što vašu promenu zna Ministarstvo unutrašnjih poslova, morate obavestiti još neke ustanove, kako ne biste bili u problemu.
3.12.2025. 10:27
Nikola je jedva dočekao da se sjuri sa balkona u Srđanov zagrljaj!
5.12.2025. 22:37
Sudija Nenad daje poslednju ocenu u SUPERFINALU i time dobijamo POBEDNIKA 4. sezone “MasterChef Srbija”!
5.12.2025. 22:34
Srđan iznosi pred sudije desert koji je nazvao Najnovija rekreacija Švarcvald torte.
5.12.2025. 22:24
Nikola je sleteo s balkona da čestita, buduća mlada kaže da ne bi imala ništa protiv da Nikola bude kum… Da li je ovo najromantičniji i najemotivniji trenutak sezone!?
5.12.2025. 22:19
Srđanova mama se drži za glavu, devojka strepi, Zoki sa balkona gleda “indijsku seriju”…
5.12.2025. 22:14
Sanja je napravila simpatičan gest i svojoj podršci za stolom – mami, dečku i najboljoj drugarici, odnela da probaju jednu zanimljivu komponentu deserta koji je pripremala.
5.12.2025. 22:11