Znate li zašto Deda Mraz nosi baš CRVENO odelo? Boja ima posebno značenje!
Čak i beli detalji na odelu Deda Mraza imaju svoje značenje!
5.12.2025. 15:00
Čim počne da klija ili se pojavljuje buđ, to nije odgovarajuće mesto za njega.
Ilustracija; Foto: New Africa/Shutterstock
18.9.2025.|8:42
Izvor: 24sedam.rs/K. O.
Luk je osnovni sastojak svake kuhinje, ali mnogi prave grešku kada je u pitanju njegovo čuvanje. Ako primetite da počinje da klija, da omekšava ili da se pojavljuje buđ, to je jasan znak da ga ne skladištite na pravi način.
Pravilno odlaganje namirnica može značajno produžiti njihovu svežinu, isto kao što banane i krompir zahtevaju posebne uslove, tako i luk ima svoje "pravilo čuvanja".
Iako ga većina ljudi stavlja u frižider, upravo je to najgore mesto za njega. U hladnoći i vlazi luk brzo postaje mekan i gnjecav, a buđ se brže razvija. Izuzetak je samo oljušten ili nasečen luk - on se u frižideru mora držati.
Jutjub autor Džeri Džejms Stoun otkrio je kako luk može ostati čvrst i svež i do pola godine, ali samo ako se skladišti na odgovarajućem mestu.
"Luk nikada ne treba držati u frižideru. Najbolje mu odgovara suvo, prohladno i dobro provetreno mesto", objašnjava on.
Zato ga ne treba zatvarati u fioke ili kese, već ga čuvati u špajzu, ostavi ili na bilo kom mestu gde cirkuliše vazduh. Ventilacija je ključna jer luk prirodno ispušta vlagu.
Još jedno važno pravilo: nikada ga ne držite pored krompira. Luk oslobađa vlagu i etilen, što ubrzava klijanje krompira. Ali zato odlično podnosi blizinu belog luka jer oba vole iste uslove.
Ako ste kupili luk u plastičnoj kesi, obavezno ga prebacite u mrežastu vreću ili korpu. Plastika zadržava vlagu i stvara savršene uslove za buđ. Da bi ostao svež, luk mora da "diše".
Za kratko čuvanje (dan ili dva) dovoljno ga je ostaviti u činiji na pultu ili u ormariću. Ali ako želite da traje mesecima, najbolje ga je smestiti u podrum, garažu ili ostavu - na suvo, hladno i tamno mesto, daleko od direktne svetlosti, piše Exspress.co.uk.
Čak i beli detalji na odelu Deda Mraza imaju svoje značenje!
5.12.2025. 15:00
Kako se slava slavila u gradu Kraljevu, a kako u okolnim selima otkrila je istoričarka umetnosti i kustos, Marina Lukić Cvetić.
5.12.2025. 10:12
Cveće je vanvremenski poklon sa kojim nema geške, naravno, ako se dobro odabere.
5.12.2025. 9:49
Bilo da otvarate vrata od kola ili restorana, zapravo postoje ispravni načini kako to da uradite.
4.12.2025. 11:01
Ovako nešto biste sigurno voleli da nosite.
4.12.2025. 10:40
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Vavedenje presvete Bogorodice, jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci. U pravoslavnom kalendaru današnji dan obeležen je crvenim slovom.
4.12.2025. 6:44
Večna rasprava oko toga da li daska WC šolje treba da bude podignuta ili spuštena dobila je novo svetlo nakon upozorenja stručnjaka koji naglašavaju da se ne radi samo o higijeni, već i o bezbednosti u domaćinstvu.
3.12.2025. 16:30
Mnogi ljudi su već okitili, dok drugi tek treba da potraže svoju idealnu jelku, što to mogu uraditi i na pijacama.
3.12.2025. 10:40
Ako ste promenili neki podatak u ličnoj karti, pored toga što vašu promenu zna Ministarstvo unutrašnjih poslova, morate obavestiti još neke ustanove, kako ne biste bili u problemu.
3.12.2025. 10:27
Nikola je jedva dočekao da se sjuri sa balkona u Srđanov zagrljaj!
5.12.2025. 22:37
Sudija Nenad daje poslednju ocenu u SUPERFINALU i time dobijamo POBEDNIKA 4. sezone “MasterChef Srbija”!
5.12.2025. 22:34
Srđan iznosi pred sudije desert koji je nazvao Najnovija rekreacija Švarcvald torte.
5.12.2025. 22:24
Nikola je sleteo s balkona da čestita, buduća mlada kaže da ne bi imala ništa protiv da Nikola bude kum… Da li je ovo najromantičniji i najemotivniji trenutak sezone!?
5.12.2025. 22:19
Srđanova mama se drži za glavu, devojka strepi, Zoki sa balkona gleda “indijsku seriju”…
5.12.2025. 22:14
Sanja je napravila simpatičan gest i svojoj podršci za stolom – mami, dečku i najboljoj drugarici, odnela da probaju jednu zanimljivu komponentu deserta koji je pripremala.
5.12.2025. 22:11