Ipak, biranje prave lubenice nije uvek jednostavan zadatak - mnogi se pitaju kako da budemo sigurni da će lubenica koju kupimo biti dovoljno slatka i ukusna.

Jedan od najvažnijih pokazatelja kvaliteta lubenice je njena veličina i težina. Što je lubenica veća i teža, to je veća šansa da je i kvalitetnija.

Idealna lubenica teži između 10 i 12 kilograma jer tada ima dovoljno vremena da upije vodu, šećer i hranjive sastojke dok sazreva na njivi.

Kada birate lubenicu u prodavnici, pokušajte da podignete nekoliko komada približno iste veličine i izaberite onu koja je najteža. Osim težine, možete i lagano kucnuti po kori - zrela lubenica proizvodi prigušeni, šupalj zvuk, što ukazuje na njenu sočnost i zrelost. Ako zvuk nije takav, bolje je potražiti drugu.

Takođe, na lubenici treba obratiti pažnju na boju mrlje na kori, koja pokazuje gde je plod ležao na zemlji. Zrele lubenice imaju kremasto žutu ili skoro narandžastu mrlju, što je znak da je plod punog ukusa. Ipak, bela ili bledo žuta mrlja može da znači da lubenica nije dovoljno zrela i da će biti manje slatka.

Lubenice koje su zaobljenog i ravnomernog oblika obično su slađe i kvalitetnije. Dok su okrugle lubenice poznate po većoj slatkoći, one ovalne češće znaju da budu vodenaste i manje ukusne.

Prateći ove jednostavne savete, odabraćete najslađu i najsočniju lubenicu ovog leta.

Povezane vesti