Ulje se u teoriji može koristiti više puta, ali samo ako nije pregrejano i ako je pravilno čuvano nakon prve upotrebe. Već nakon jednog ili dva korišćenja, ulje menja boju, miris i ukus.
Ponovno zagrevanje ulja pokreće hemijske promene koje smanjuju njegov kvalitet. Ostaci hrane iz prethodnog prženja dodatno ubrzavaju propadanje ulja i mogu da pogoršaju ukus pripremljene hrane.
Ako odlučite da ponovo koristite ulje, potrebno je da ga procedite kako biste uklonili ostatke hrane.
Morate da ga čuvate na hladnom i tamnom mestu i koristite ulja sa visokom tačkom dimljenja (suncokretovo, uljane repice, ulje od kikirikija) i ne koristite ga više od dva puta.
Prilikom pripreme više porcija u kratkom vremenskom periodu (30 - 45 minuta), ulje još uvek može zadržati kvalitet, ali mrvice od pohovanja bi trebalo ukloniti između tura.
Ako ulje potamni, počne da dimi ili razvije gorak miris, vreme je da ga bacite. Ulje korišćeno prethodnog dana ne bi trebalo ponovo da zagrejavate.