Kisele krastavce pravile su još naše bake, a ovaj stari recept prenosi se s kolena na koleno. Prednost je što se jednostavno spremaju, a ukus je hrskav, kiselkast i pun domaće arome. Potekao je iz naše kuhinje i obavezno se sprema za zimnicu, a najbolje prija uz nedeljni ručak ili kao prilog uz meso i pasulj.

Osnovne informacije

Kuhinja: srpska

Tip jela: zimnica

Količina: oko 4 kg krastavaca

Vreme pripreme: 30 minuta

Vreme fermentacije: 5-7 dana

Ukupno vreme: oko 7 dana

Težina: laka priprema

Sastojci:

4 kg krastavaca

2 glavice belog luka

2 šargarepe

2-3 ljute paprike

nekoliko listova rena

1 veza mirođije

3-4 kom lovorovog lista

1 kašika crnog bibera u zrnu

3 l hladne vode

6 kašika krupne soli

250 ml sirćeta (4%)

Savet:

Ako želite da krastavci ostanu posebno hrskavi, koristite uvek hladnu vodu i obavezno stavite listove rena.

Priprema:

Priprema povrća

Operite krastavce i svo povrće. Isecite šargarepu, beli luk, ljute paprike i listove rena. Krastavce ostavite cele. U veću kanticu slažite naizmenično krastavce, šargarepu, beli luk, mirođiju, ljutu papriku, listove rena i začine.

Napravite rastvor

Pomešajte vodu, so i sirće da dobijete rastvor. Prelijte povrće ovim rastvorom da sve bude prekriveno.

Završni koraci

Poklopite kanticu tanjirom i opteretite flašom punom vode. Ostavite da stoji 5-7 dana na hladnom i tamnom mestu. Nakon toga krastavci su spremni za jelo, a pravilno zatvoreni mogu da stoje i do godinu dana.

Povezane vesti