Zvali su ga SIROTINJSKO JELO, a oličenje je TRADICIJE! Evo kako da napravite preukusan KAČAMAK
Brzo i ukusno jelo koje ćete sigurno obožavati.
26.8.2025. 10:30
Kiseli krastavci su brza zimnica sa hrskavom teksturom i osvežavajućim ukusom, poreklom iz domaće kuhinje, a služe se uz gotovo svako jelo.
Ilustracija; Foto: rsooll/Shutterstock
1.9.2025.|8:27
Izvor: Stvar ukusa/Aleksandra Ljubičić
Kisele krastavce pravile su još naše bake, a ovaj stari recept prenosi se s kolena na koleno. Prednost je što se jednostavno spremaju, a ukus je hrskav, kiselkast i pun domaće arome. Potekao je iz naše kuhinje i obavezno se sprema za zimnicu, a najbolje prija uz nedeljni ručak ili kao prilog uz meso i pasulj.
Kuhinja: srpska
Tip jela: zimnica
Količina: oko 4 kg krastavaca
Vreme pripreme: 30 minuta
Vreme fermentacije: 5-7 dana
Ukupno vreme: oko 7 dana
Težina: laka priprema
Brzo i ukusno jelo koje ćete sigurno obožavati.
26.8.2025. 10:30
Ukusna poslastica gotova za manje od pola sata.
24.8.2025. 8:05
4 kg krastavaca
2 glavice belog luka
2 šargarepe
2-3 ljute paprike
nekoliko listova rena
1 veza mirođije
3-4 kom lovorovog lista
1 kašika crnog bibera u zrnu
3 l hladne vode
6 kašika krupne soli
250 ml sirćeta (4%)
Ako želite da krastavci ostanu posebno hrskavi, koristite uvek hladnu vodu i obavezno stavite listove rena.
Ovo je odličan namaz kao međuobrok ili predjelo.
23.8.2025. 7:07
Prženje ribe na tiganju kod mnogih izaziva frustraciju. Umesto da uhvati koricu, često se zalepi i raspadne, a od lepog komada ribe ostanu neizgledni komadići.
24.8.2025. 7:23
Operite krastavce i svo povrće. Isecite šargarepu, beli luk, ljute paprike i listove rena. Krastavce ostavite cele. U veću kanticu slažite naizmenično krastavce, šargarepu, beli luk, mirođiju, ljutu papriku, listove rena i začine.
Pomešajte vodu, so i sirće da dobijete rastvor. Prelijte povrće ovim rastvorom da sve bude prekriveno.
Poklopite kanticu tanjirom i opteretite flašom punom vode. Ostavite da stoji 5-7 dana na hladnom i tamnom mestu. Nakon toga krastavci su spremni za jelo, a pravilno zatvoreni mogu da stoje i do godinu dana.
Ove tri navike u roditeljstvu se često pominju kao ključne u dugoročnom razvoju, pa evo na šta bi svaki roditelj trebalo da obrati pažnju kako bi odgajio uspešno, samostalno i snalažljivo dete.
2.12.2025. 8:07
Mila Kunis je otvoreno govorila o tome kako se ona i njen suprug, Ešton Kučer, drže jednog ključnog pravila kako bi mogli da budu dobri roditelji.
1.12.2025. 12:00
Sigurni smo da ćete ovu caku često praktikovati.
1.12.2025. 8:06
Da li psi znaju kada su "preterali"?
29.11.2025. 15:00
Ukoliko se ne pridržavate ovih jednostavnih saveta, možete izazvati ozbiljnije zdravstvene probleme povezane s kožnim infekcijama.
27.11.2025. 9:41
Ako ste bili razmaženo dete, velika je verovatnoća da to sada utiče na vas kao odraslu osobu.
26.11.2025. 8:58
Gradska opština Voždovac i ove godine organizuje novogodišnje paketiće za svoje mališane.
25.11.2025. 10:56
Jedan mladi kuvar iz Užica bio je kreativan i osmislio savremenu verziju komplet lepinje koju je nazvao "lepinja za svet".
25.11.2025. 10:44
Da bi imala dovoljno samopouzdanja da se kroz život nose sa različitim izazovima, deci je jako važno da se od najranijeg detinjstva osećaju voljeno.
25.11.2025. 8:50
A šta je mama Gordana otrkila o svom sinu?
4.12.2025. 22:26
Na kratko se vratila u detinjstvo...
4.12.2025. 22:21
Jelena je ostala šokirana činjenicom koliko su joj deca porasla od kada ih je poslednji put videla, a naročito je bila iznenađena promenom glasa srednjeg sina...
4.12.2025. 22:14
Marko je otkrio da su u vezi desetak godina i da rade zajedno...
4.12.2025. 22:12
U studio „MasterChef Srbija“ ulaze gosti koji su došli kod Srđana: Mama, devojka i drug.
4.12.2025. 22:10
Sanja iznosi svoje predjelo pred očarane sudije koje u neverici gledaju remek-delo na tanjiru!
4.12.2025. 21:46