Recept za NAJBRŽE POSNE PALAČINKE: Mekše su od klasičnih i gotove za 5 minuta - TRIK je u OVOM SASTOJKU
Ako mislite da posne palačinke nikada ne mogu biti mekane, elastične i savršeno ukusne - vreme je da vas razuverimo!
15.12.2025. 7:39
Prženje ribe na tiganju kod mnogih izaziva frustraciju. Umesto da uhvati koricu, često se zalepi i raspadne, a od lepog komada ribe ostanu neizgledni komadići.
Ilustracija; Foto: siamionau pavel/Shutterstock
24.8.2025.|7:23
Izvor: Index.hr
Dobra vest je da to možete izbeći ako pripazite na nekoliko ključnih stvari. Uz malo strpljenja i pravu tehniku, svaki file može ispasti savršeno zlatan i ono najvažnije, čitav.
Najčešća greška kod pečenja ribe je stavljanje filea na nedovoljno zagrejan tiganj. Tiganj mora biti veoma vruć. Kad dodate ulje, trebalo bi da lagano zaiskri, ali ne sme početi da dimi. Riba će se u kontaktu s vrućom površinom brzo zapeći i stvoriti koricu koja će sprečiti lepljenje.
Ako niste sigurni je li tiganj dovoljno vruć, testirajte s malim komadićem ribe. Ako odmah počne da cvrči i bez problema se pomera nakon minut do dva, spremni ste za ostatak.
Koristite ulja koja podnose visoke temperature, poput suncokretovog, repičinog ili maslinovog za prženje (ne ekstra devičanskog). Dodajte dovoljno ulja da pokrije dno tiganja tankim slojem, ali ne preterujte. Cilj nije prženje u dubokom ulju.
Još jedan čest razlog lepljenja je nestrpljenje. Kad stavite ribu na tiganj, pustite je da se peče bez pomeranja barem dva do tri minuta (u zavisnosti od debljine filea). Ako je pokušate okrenuti prerano, zalepiće se jer još nije dovoljno zapečena.
Riba će se sama “odlepiti” kad je spremna za okretanje. Ako vidite da se lako odvaja od površine, tada je vreme za drugu stranu. Ako zapinje, samo pričekajte još koji minut. Strpljenje se u ovom slučaju doslovno isplati.
Takođe, za najbolje rezultate koristite tiganj sa neprijanjajućim slojem ili dobro začinjen (uštiman) tiganj od livenog gvožđa. Ako imate ribu sa kožom, stavite je na tiganj prvo sa te strane: koža će se zapeći i postati hrskava, a file će ostati sočan.
Na kraju, ne zaboravite da je riba delikatna i ne treba joj mnogo. S pravom temperaturom, dobrim uljem i malo strpljenja, bez problema ćete svaki put dobiti lepo pečen file.
Ako mislite da posne palačinke nikada ne mogu biti mekane, elastične i savršeno ukusne - vreme je da vas razuverimo!
15.12.2025. 7:39
"Svi smo krivi za ove greške kao roditelji, uključujući i mene"...
14.12.2025. 9:05
Kuvanje pirinča bi trebalo da bude jednostavno jer obično zahteva samo pirinač i vodu. Međutim, to često nije slučaj, jer male greške mogu dovesti do potpunog neuspeha.
14.12.2025. 8:19
Iako neki roditeljstvo tipa B doživljavaju kao haotično, ono ima mnogo prednosti.
13.12.2025. 8:06
Prženje i pečenje hrane u ulju je svakodnevna praksa u mnogim domaćinstvima. Često se postavlja pitanje - koliko je bezbedno da ponovo koristite isto ulje?
12.12.2025. 10:11
Nije nikakva tajna, niti mudrost velikih učitelja, da se ne treba prepirati, a kamoli svađati pred decom.
9.12.2025. 10:23
Decu podstičemo na nezavisnost, ali ta nezavisnost ponekad vodi do zanemarivanja potreba i osećanja roditelja. Čak i oni najrazumniji roditelji mogu da se osećaju odbačeno i nevažno.
8.12.2025. 8:33
Ni igračke, ni uređaji, ni kućni ljubimci... Jedna majka je ostala u šoku i slomljenog srca nakon što je pročitala šta njena ćerka želi...
7.12.2025. 8:55
Preterano darivanje deluje bezazleno, sve dok se kasnije ne pojave ovi problemi.
6.12.2025. 15:00
Policiјa Los Anđelesa saopštila јe da јe primila priјavu o mrtvim osobama u kući Roba Raјnera, poznatog holivudskog reditelja, glumca i producenta.
15.12.2025. 9:05
Vicešampionka 4. sezone MasterChefa, Sanja Berić, otkriva u kakvim odnosima je bila sa Aleksandrom, koja je njena supermoć u kuhinji, ali i koji će trenutak pamtiti.
14.12.2025. 13:36
Filip Aleksić (23) i Osman Nurikić (33) su sa punim pravom oduševili kako žiri, tako i publiku.
14.12.2025. 13:14
Njeno omiljeno jelo se ne nalazi baš često na menijima u Srbiji.
14.12.2025. 12:48
Srđan Jandrić je sumirao utiske i sa našom ekipom podelio veoma interesantne stvari o učešću u MasterChefu.
14.12.2025. 11:08
Ona je zaslužna što je Miroslav snimio baš tu pesmu.
13.12.2025. 11:35