Dobra vest je da to možete izbeći ako pripazite na nekoliko ključnih stvari. Uz malo strpljenja i pravu tehniku, svaki file može ispasti savršeno zlatan i ono najvažnije, čitav.

Najčešća greška

Najčešća greška kod pečenja ribe je stavljanje filea na nedovoljno zagrejan tiganj. Tiganj mora biti veoma vruć. Kad dodate ulje, trebalo bi da lagano zaiskri, ali ne sme početi da dimi. Riba će se u kontaktu s vrućom površinom brzo zapeći i stvoriti koricu koja će sprečiti lepljenje.

Ako niste sigurni je li tiganj dovoljno vruć, testirajte s malim komadićem ribe. Ako odmah počne da cvrči i bez problema se pomera nakon minut do dva, spremni ste za ostatak.

Koristite ulja koja podnose visoke temperature, poput suncokretovog, repičinog ili maslinovog za prženje (ne ekstra devičanskog). Dodajte dovoljno ulja da pokrije dno tiganja tankim slojem, ali ne preterujte. Cilj nije prženje u dubokom ulju.

Ne dirajte je prerano

Još jedan čest razlog lepljenja je nestrpljenje. Kad stavite ribu na tiganj, pustite je da se peče bez pomeranja barem dva do tri minuta (u zavisnosti od debljine filea). Ako je pokušate okrenuti prerano, zalepiće se jer još nije dovoljno zapečena.

Riba će se sama “odlepiti” kad je spremna za okretanje. Ako vidite da se lako odvaja od površine, tada je vreme za drugu stranu. Ako zapinje, samo pričekajte još koji minut. Strpljenje se u ovom slučaju doslovno isplati.

Takođe, za najbolje rezultate koristite tiganj sa neprijanjajućim slojem ili dobro začinjen (uštiman) tiganj od livenog gvožđa. Ako imate ribu sa kožom, stavite je na tiganj prvo sa te strane: koža će se zapeći i postati hrskava, a file će ostati sočan.

Na kraju, ne zaboravite da je riba delikatna i ne treba joj mnogo. S pravom temperaturom, dobrim uljem i malo strpljenja, bez problema ćete svaki put dobiti lepo pečen file.

Povezane vesti