Kisele krastavce pravile su još naše bake, a ovaj stari recept prenosi se s kolena na koleno. Prednost je što se jednostavno spremaju, a ukus je hrskav, kiselkast i pun domaće arome. Potekao je iz naše kuhinje i obavezno se sprema za zimnicu, a najbolje prija uz nedeljni ručak ili kao prilog uz meso i pasulj.Osnovne informacijeKuhinja: srpskaTip jela: zimnicaKoličina: oko 4 kg krastavacaVreme pripreme: 30 minutaVreme fermentacije: 5-7 danaUkupno vreme: oko 7 danaTežina: laka pripremaSastojci:4 kg krastavaca2 glavice belog luka2 šargarepe2-3 ljute paprikenekoliko listova rena1 veza mirođije3-4 kom lovorovog lista1 kašika crnog bibera u zrnu3 l hladne vode6 kašika krupne soli250 ml sirćeta (4%)Savet:Ako želite da krastavci ostanu posebno hrskavi, koristite uvek hladnu vodu i obavezno stavite listove rena.Priprema:Priprema povrćaOperite krastavce i svo povrće. Isecite šargarepu, beli luk, ljute paprike i listove rena. Krastavce ostavite cele. U veću kanticu slažite naizmenično krastavce, šargarepu, beli luk, mirođiju, ljutu papriku, listove rena i začine.Napravite rastvorPomešajte vodu, so i sirće da dobijete rastvor. Prelijte povrće ovim rastvorom da sve bude prekriveno.Završni koraciPoklopite kanticu tanjirom i opteretite flašom punom vode. Ostavite da stoji 5-7 dana na hladnom i tamnom mestu. Nakon toga krastavci su spremni za jelo, a pravilno zatvoreni mogu da stoje i do godinu dana.
Isprobajte recept za kisele krastavčiće po recepturi naših baka
Kiseli krastavci su brza zimnica sa hrskavom teksturom i osvežavajućim ukusom, poreklom iz domaće kuhinje, a služe se uz gotovo svako jelo.
Ilustracija; Foto: rsooll/Shutterstock
1.9.2025.|8:27
Izvor: Stvar ukusa/Aleksandra Ljubičić
Podeli:
Vrati se na vest