Možda vam deluje da je u kuhinji sve pod kontrolom, ali onda — kao grom iz vedra neba — vaš petnaest godina star blender počne da ispušta neprijatan miris izgorele plastike. Sprečite ovakve i slične probleme tako što ćete saznati kada je pravo vreme da zamenite pojedine kuhinjske aparate i alatke koje svakodnevno koristite.

Drvene kašike – varjače

Zamenite ih na svake tri godine ili kada primetite da su oštećene. Napukle varjače predstavljaju idealno mesto za razvoj opasne bakterije E. coli.

Gumene lopatice

Zamenite ih na svake dve godine ili kada primetite ogrebotine, topljenje ili promenu boje. Složićete se da u tom stanju ne deluju ni uredno ni higijenski.

Noževi

Zamenite ih na svake dve godine ili ako su slomljeni, zarđali i više se ne mogu naoštriti.
Savet: Produžite im vek redovnim oštrenjem, bar jednom nedeljno, pomoću kamena ili brusa za oštrenje.

Teflonsko posuđe

Zamenite ga na svake dve do tri godine. Kada primetite ogrebotine i da se teflon počinje ljuštiti, a pranje ostataka hrane (npr. jaja) postaje pravi pakao — vreme je za novo posuđe.
Savet: Posuđe produžava vek ako ga kačite da visi uspravno ili stavljate salvetu između šerpi i tiganja ako ih slažete jednu na drugu.

Plastične daske za sečenje

Zamenite ih jednom godišnje ili kada tragovi od noža postanu duboki i brojni. Idealno je da imate odvojene daske za meso i povrće kako biste umanjili rizik od trovanja salmonelom i drugim bakterijama.

Blender

Prema savetu proizvođača, blender je vreme da zamenite kada se na bokalu pojave pukotine ili ako motor dođe u kontakt sa vodom. U suprotnom, dovoljno je da povremeno zamenite tupe sečiva novim.

Povezane vesti