Vođa crvenog tima bila je Nina, koja je zajedno sa svojim kolegama Riznićem i Aleksandrom pravila ćureći file punjen musom od ćuretine, sušenim paradajzom, bosiljkom i parmezanom, uz pire od krompira, sos od pomorandže i salsom od ananasa, paprika salota.

Jelu su dali naziv “semafor”, a u nastavku vam donosimo recept u celosti:

Sastojci:

Za punjeni ćureći file:

1 ćureće grudi
150 g mlevene ćuretine
50 g sušenog paradajza (u ulju, sitno seckan)
30 g parmezana (rendani)
1 kašika svežeg bosiljka (sitno seckan)
50 ml pavlake za kuvanje
1 kašika kapara (seckani)
So, biber
Ulje od kostice grozdja
Suncokretovo ulje
Brašno
Panko prezle
Jaje


Za pire od krompira:

500 g krompira
50 g maslaca
100 ml mleka
100 ml kokosovog mleka
So, biber

Za sos od pomorandže:

200 ml ceđenog soka od pomorandže
1 kašičica rendane kore pomorandže
50 ml pilećeg bujona
1 kašičica meda
20 g maslaca
So, biber

Za salsu od ananasa, zelena i crvena paprika, salot, med i limeta:

1 ananas
1 crvena paprika
1 zelena paprika
1 šalot
So biber
Limeta
Žuti secer
Med

Priprema:

1. Priprema punjenja:
U blender staviti ćuretinu, blendati (ne mnogo, ne treba nam konzistemcija pastete). Dodati sušeni paradajz, kapare, bosiljak, so i biber i pavlaku za kuvanje pa opet blendati.

2. Punjenje i pečenje ćurećeg filea:
Ćureće filee raseći po sredini i izlupati. Napuniti filee pripremljenim musom i zatvoriti, i umotati prijanjajucim folijom.
Punjene filee kuvati u vodi (voda ne sme da kljuca).

Nakon toga panirati filee, u panko prezlama, brašnom i jajem. U tiganju zagrejati malo maslinovog ulja i ulja od kosrice grozdja propržiti filee sa svih strana dok ne dobiju zlatnu boju.

3. Priprema pirea od krompira:
Krompir oljuštiti, iseći na kocke i skuvati u slanoj vodi dok ne omekša. U drugoj šerpi staviti koru krompira sa začinima, potapanim u kokosovom i kravljem mleku. Ocediti i izgnječiti, dodati maslac, pa umutiti u gladak pire. Začiniti po ukusu.

4. Priprema sosa od pomorandže:
U šerpi prokuvati sok od pomorandže, koru, bujon i med, pa ostaviti da se redukuje na pola. Skloniti sa vatre i dodati kockicu hladnog maslaca, mešajući dok se ne sjedini. Po potrebi dodati so i biber.

5. Priprema salse
Iseći ananas na kriške preliti limunom i žutim šećerom i peći na 220°C 30 minuta. Iseckati ananas, zelenu i crvenu papriku i luk na kockice i pomešati i začiniti.
 

Povezane vesti