Sa svojim zaraznim osmehom, britanskim šarmom i kuvarskom paletom punom boja, Džejmi Oliver je više od poznatog TV lica – on je simbol kulinarske revolucije koja je prešla granice kuhinje i ušla u učionice, parlament i svakodnevicu miliona ljudi širom sveta.
Rođen 27. maja 1975. u gradiću Klavering, u okrugu Eseks, Oliver je rano upoznao svet gastronomije radeći u porodičnom pabu „The Cricketers“. Umesto tradicionalnog akademskog puta, odlučuje se za kulinarsku školu i ubrzo stupa na scenu kao mladi kuvar u renomiranom restoranu „River Café“ u Londonu. Tu ga sasvim slučajno primećuje televizijska ekipa i počinje priča o „Golom kuvaru“ (The Naked Chef).
Naziv emisije nije imao veze s provokacijom, već sa njegovim pristupom: jednostavna, lična i iskrena - "ogoljena" kuhinja. Emisija je doživela globalni uspeh, a Oliver postao kuvarska superzvezda. Slede brojni televizijski serijali, knjige koje obaraju rekorde prodaje i recepti koji inspirišu čak i one koji nikada nisu stajali za šporetom.
Međutim, Džejmi nije stao na zabavi i kulinarskim savetima. Početkom 2000-ih pokreće talas javnih kampanja za unapređenje ishrane dece u školama, boreći se protiv procesuirane hrane i prekomerne upotrebe šećera. Njegova dokumentarna emisija „Jamie’s School Dinners“ pokrenula je pravu lavinu, uključujući i promene državne politike u Velikoj Britaniji. Slične kampanje pokreće i u SAD-u, kroz projekat „Food Revolution“.
Njegov preduzetnički duh nije zaostajao. Oliver osniva čitav lanac restorana, od „Jamie’s Italian“ do „Barbecoa“ i društveno-angažovanog projekta „Fifteen“, koji je mladima iz rizičnih grupa nudio priliku za obrazovanje i posao u ugostiteljstvu. Ipak, 2019. godine, restoranima dolazi kraj – lanac je bankrotirao. Bio je to ozbiljan poslovni udarac, ali ne i kraj njegove misije.
Paralelno sa poslovnim usponima i padovima, Džejmi je gradio i stabilan porodični život. U braku sa suprugom Džulijet Norton Džuls od 2000. godine, par ima petoro dece neobičnih imena, koja često postaju tema medija – ali i simbol Oliverove otvorenosti i kreativnosti. Porodica, kako kaže, ostaje njegov najveći izvor snage i inspiracije.
Danas, Džejmi nastavlja da vodi kulinarsku edukaciju putem interneta, piše knjige, snima emisije i sarađuje s velikim brendovima. Iako su njegovi restorani prošli kroz turbulentan period, njegov uticaj na svest o zdravoj ishrani ostaje neizbrisiv.