Petogodišnja Zara Urukalo je devojčica iz Novog Sada, koja je rođena iz uredno vođene vantelesne trudnoće. Međutim, već prvog dana života, pojavile su se prve komplikacije, a onda i dijagnoza retke bolesti - sindrom kratkog creva. Uz ovu retku bolest, Zara ima i cerebralnu paralizu.

- U 32. nedelji su se desile komplikacije, desio se intenstinalni volvolus, zapetljanje creva, zbog čega je morao da se uradi hitan carski rez - kaže mama Mirjana.

- Kada vaše crevo ne može da zadovolji vaše potrebe, odnosno potrebe u organizmu, u hranljivim materijama, mineralima i vitaminima, koje unosite svakodnevno hranom i tečnošću, to je onda sindrom kratkog creva. Nekada to bude fizički nedostatak creva, odnosno crevo je manje od dva metra za odrasle osobe, odnosno za decu mi kažemo, kada je crevo manje od 25 procenata procenjene potrebne za dati uzrast i pol deteta. Nekada ono nastaje zbog mehaničkog nedostatka creva, a nekad je posledica bolesti i same sluzokože creva, koja ne može da apsorbuje date namirnice, kao što je recimo Kronova bolest - navodi doktorka. 

Zara prima hormonsku terapiju za sindrom kratkog creva, koja se zapravo prima sve dokle god se dete razvija, a takođe privatno ide i na fizikalnu terapiju, gde se bori sa cerebralnom paralizom, kako bi se što bolje osamostalila.

S obzirom na to da je za Zarino zdravlje potrebno izdvojiti dosta novčanih sredstava, u proseku od 2000 do 2500 evra mesečno, svi koji su u mogućnosti da pomognu, to mogu učiniti slanjem 1533 na broj 3030.

Zarinu priču, kao i detaljnije informacije o njenom zdravstvenom problemu, poslušajte u snimku:

Povezane vesti