Volite da jedete konzerviranu hranu poput tunjevine i sardine? Stručnjaci otkrivaju KAKO to utiče na vaše zdravlje
Kao i u svemu, veoma je važno da i prilikom konzumiranja konzervirane hrane budete veoma umereni.
5.12.2025. 10:32
Iako je povećana težina često povezana sa nastankom podbratka, ovo nije uvek primarni uzrok.
Ilustracija; Foto: Geinz Angelina/Shutterstock
26.4.2025.|8:06
Izvor: genial.guru/Luis G./J.G.
Podbradak se formira kada se ispod brade nakuplja dodatni sloj masti, a postoji nekoliko faktora koji mogu doprineti njegovom nastanku.
Upravo poznavanje tih faktora može vam pomoći da pronađete načine da ga smanjite.
1. Starost
Kako starimo, naša koža gubi elastičnost, što može uzrokovati opuštanje i učiniti podbradak uočljivijim.
2. Dijeta i težina
Iako to nije uvek uzrok, povećanje telesne težine može igrati ulogu. Konzumiranje previše kalorija, prerađene hrane ili nezdravih masti može doprineti i ukupnom debljanju i pojavljivanju podbratka.
3. Genetika
Ako u vašoj porodici postoji neko ko je skoro ceo život imao podbradak ili vaša koža prirodno ima manje elastičnosti, veća je verovatnoća da ćete ga i vi dobiti, čak i ako nemate višak kilograma.
4. Držanje
Loše držanje slabi mišiće vrata i brade. Vremenom, to može dovesti do opuštanja i učiniti da vaša brada izgleda izraženije.
Postoji nekoliko lakih vežbi koje vam mogu pomoći da tonirate vrat i bradu. Iako nema dovoljno naučnih dokaza, ovi pokreti jačaju mišiće lica i vrata, što bi moglo pomoći u smanjenju masti u tim oblastima.
Prethodno zagrevanje
Kao i kod svake vežbe, važno je zagrejati mišiće da biste izbegli povrede. Polako rotirajte glavu u krug: napred, dole, nazad i gore. Uradite ovo nekoliko puta, a zatim promenite pravac. Lagano pomerajte vilicu levo, napred, desno i nazad. Zadržite svaku poziciju jednu do dve sekunde.
Zviždanje u plafon
Ova vežba jača mišiće vrata i idealna je za pauzu ako radite dok sedite.
Uključite ovu vežbu u svoju dnevnu rutinu da biste ojačali i tonirali vrat.
Vežba durenja
Ovo istezanje radi na mišićima brade i vrata.
Žvakaća guma
Iako se možda ne čini tako, žvakaća guma može pomoći na dva načina:
Iako žvakaća guma sama po sebi neće ukloniti duplu bradu, ona može biti dodatak sveobuhvatnoj rutini.
Lavlje zevanje
Ova vežba pomaže u jačanju mišića lica, brade i vrata.
Kao i u svemu, veoma je važno da i prilikom konzumiranja konzervirane hrane budete veoma umereni.
5.12.2025. 10:32
Prihvatanje i mogućnost pravljenja šala na sopstveni račun umnogome pomažu u borbi protiv alopecije.
4.12.2025. 12:00
Alopecija se može javiti kod svih, bez obzira na godine i pol, a čak se može javiti i kod dece.
4.12.2025. 10:07
Trudnoća je jedno od najlepših i najosetljivijih životnih razdoblja - vreme velikih promena, i spolja i iznutra.
2.12.2025. 11:32
Nagli skokovi temperature poslednjih dana ponovo su pokrenuli priču o meteoropatiji. Dok neki ne osećaju nikakve promene, drugima i nekoliko stepeni razlike donese glavobolju, umor i pad energije.
2.12.2025. 9:43
Svetski dan borbe protiv side obeležava se danas širom sveta, kao i u Srbiji, u kojoj je od 1. januara do 24. novembra ove godine otkriveno 99 osoba inficiranih HIV-om.
1.12.2025. 10:16
Istaći ćete oči na pravi način.
30.11.2025. 10:23
Pre dva dana počeo je post, a kako ova ishrana utiče na zdravlje i da li je post dobar za sve?
30.11.2025. 10:22
Na neke od njih zapravo možete i da utičete.
29.11.2025. 9:11
Nikola je jedva dočekao da se sjuri sa balkona u Srđanov zagrljaj!
5.12.2025. 22:37
Sudija Nenad daje poslednju ocenu u SUPERFINALU i time dobijamo POBEDNIKA 4. sezone “MasterChef Srbija”!
5.12.2025. 22:34
Srđan iznosi pred sudije desert koji je nazvao Najnovija rekreacija Švarcvald torte.
5.12.2025. 22:24
Nikola je sleteo s balkona da čestita, buduća mlada kaže da ne bi imala ništa protiv da Nikola bude kum… Da li je ovo najromantičniji i najemotivniji trenutak sezone!?
5.12.2025. 22:19
Srđanova mama se drži za glavu, devojka strepi, Zoki sa balkona gleda “indijsku seriju”…
5.12.2025. 22:14
Sanja je napravila simpatičan gest i svojoj podršci za stolom – mami, dečku i najboljoj drugarici, odnela da probaju jednu zanimljivu komponentu deserta koji je pripremala.
5.12.2025. 22:11