Zajedno sa fizioterapeutom Svetozarom Stevinim i defektologom Jelenom Blagojev Stevin razgovarali smo o terapiji uz pomoć životinja. 

Lara je prvi terapijski pas u Srbiji i ove godine puni 10 godina. Nana je njena naslednica, došla je iz Zagreba i  nedavno je napunila tri godine, i polako je uključuju u posao terapeuta. 

"Za početak da kažemo da ne može svaki pas da bude terapeutski. Srbija je jedina zemlja u svetu u kojoj grupu terapeuta, koji rade sa decom sa smetnjama u razvoju, čine tri člana - pas terapeut, defektolog i fizioterapeut. Na taj način možemo da pružimo podršku detetu 'na svim frontovima'", ističe Jelena.

Obuka pasa traje optimalno od osam meseci do godinu dana, i dešavalo se da i, pored uloženog truda, novca i vremena, pas ipak ne prođe obuku za terapeuta.

Rase pasa mogu biti razne, ali najrasprostranjeniji psi terapeuti su labradori. 

"Psi generalno nemaju neka očekivanja za razliku od nas ljudi i to je za početak dobra osnova deci da im pre priđu. Najviše smo imali primera sa decom koja imaju neke motoričke poteškoće. Vrlo brzo smo došli do toga da ta deca mogu da koriste šaku, da je otvore i zatvore, da pomaze psa, da ga nahrane itd", priča Jelena.

Šta podrazumeva i kako izgleda terapija psima, pričali su Jelena i Svetozar u nastavku: