Refluks kiseline ili gorušica tehnički je poznat kao gastroezofagealni refluks. Osoba s refluksom kiseline ili gorušicom može osetiti peckanje u grlu i grudima, što može biti prilično bolno i uznemirujuće. Refluks kiseline nastaje kada je ventil ili sfinkter koji povezuje želudac s jednjakom oslabljen, kako piše msn.
Kada se to dogodi, želudačna kiselina, koja bi trebala ostati u želucu, teče natrag u jednjak. Budući da je kiselina iritant, sluznica jednjaka takođe postaje upaljena, a to može uzrokovati neprijatnost. Refluks kiseline ili gorušica jedan je od najčešćih simptoma hroničnije, ali uobičajene bolesti probavnog sistema koja se naziva gastroezofagealna refluksna bolest (GERB).
1. Alkohol
Alkohol dodatno opušta ventil između želuca i jednjaka te podstiče želudac da proizvodi više kiseline. Mehurići koji se nalaze u gaziranim pićima šire se u želucu, što stvara pritisak na sfinkter i može gurnuti želudačnu kiselinu i sadržaj natrag u jednjak.
2. Kafa
Kofein pogoršava refluks kiseline. Nalazi se u kafi, čaju i sodi. Prelazak na verzije ovih pića bez kofeina može pomoći u smanjenju simptoma.
3. Čokolada
Čokolada sadrži i kofein i kakao, a oba pojačavaju simptome refluksa kiseline. Ne samo čokoladni slatkiš, već i čokolada u obliku vrućeg kakaa ili čokoladnog mleka takođe može biti okidač.
4. Citrusni sokovi
Sokovi napravljeni od agruma, poput pomorandže ili grejpa, imaju visok sadržaj kiseline. To može pogoršati simptome refluksa kiseline.
Ne postoji mnogo namirnica koje se mogu koristiti za lečenje gorušice. Umesto toga, osoba bi trebala izbegavati okidače i hranu koja uzrokuje simptome.