Tri jutarnje navike koje mogu da OŠTETE ŽELUDAC: Svi simptomi počinju neraspoloženjem
Pazite kako započinjete dan!
22.12.2025. 9:47
Sušeno bilje i začini mogu trajati od 1 do 4 godine, ali to zavisi od vrste začina i načina na koji se obrađuju i čuvaju. Generalno, začini će vremenom izgubiti svoju aromu i snagu ukusa.
Ilustracija Foto: Ocskay Mark/Shutterstock
5.8.2024.|9:40
Izvor: klix.ba/N.O.
Ako već neko vreme sakupljate bilje i začine, možda se pitate da li im ističe rok trajanja i kada ih treba zameniti.
Prilikom određivanja roka trajanja sušenog bilja i začina, varijable koje treba uzeti u obzir uključuju njihovu vrstu, obradu i skladištenje. Sušeno bilje obično traje 1 do 3 godine. Primeri uključuju: bosiljak, origano, timijan, lovorov list, koper, peršun, korijander, mentu, kao i žalfiju.
Mleveni začini ili začini u prahu obično imaju rok trajanja od 2-3 godine. Uobičajeni primeri su: đumbir u prahu, beli luk u prahu, mleveni cimet, čili u prahu, mlevena kurkuma, mleveni kardamom, mlevena paprika, mešavine začina.
Celi ili nemleveni začini imaju najduži rok trajanja jer je manji deo njihove površine izložen vazduhu i svetlosti. Ovo im omogućava da duže zadrže svoja aromatična ulja i jedinjenja ukusa.
Ako se pravilno čuvaju, celi začini mogu trajati do 4 godine. Primeri uključuju: ceo biber u zrnu, korijander, seme senfa, seme komorača, seme kima, seme kima, ceo muškatni oraščić, karanfilić, štapići cimeta, cele sušene čili paprike.
So je izuzetak od pravila jer se može koristiti neograničeno, bez obzira na veličinu i oblik, bez kvarenja ili gubitka ukusa.
Međutim, ako koristite začinjenu so, svi dodatni začini mogu vremenom izgubiti svoju snagu.
Sušeno bilje i začini zapravo ne ističu niti se „pokvare“ u tradicionalnom smislu. Kada se kaže da se začin pokvario, to jednostavno znači da je izgubio većinu svog ukusa, jačine i boje. Na sreću, malo je verovatno da ćete se razboleti od jedenja začina koji su se pokvarili.
Mnogi začini kupljeni u prodavnici navode datume najbolje do, što ukazuje na vremenski okvir tokom kojeg će zadržati svoj najjači ukus i kvalitet.
Još uvek je generalno bezbedno konzumirati sušeno bilje i začine kojima je istekao rok trajanja, iako neće dodati ni približno toliko ukusa kao sveže.
Ako niste sigurni koliko dugo imate svoje začine, možete da utvrdite da li su spremni za osveženje tako što ćete proveriti njihov miris i ukus. Zgnječite ili utrljajte malu količinu u dlan. Ako je miris slab, a ukus slab, verovatno je vreme da ih zamenite.
Pazite kako započinjete dan!
22.12.2025. 9:47
Kako naši zubi reaguju ako posle, recimo, tople supe ili čaja, uzmemo hladan napitak otkriva Luka Novaković, stomatolog.
19.12.2025. 11:34
Ukoliko još uvek niste odlučili šta biste obukli za novogodišnju noć, ovi saveti će vam dobro doći.
16.12.2025. 14:00
Ugljeni hidrati su jedan od najvažnijih izvora energije u ishrani. Iako neki ljudi pokušavaju potpuno da ih izbace, oni su ipak ključni za pravilno funkcionisanje organizma. Važno je samo birati kvalitetne izvore i paziti na umeren unos.
11.12.2025. 8:55
Nadutost je neprijatan osećaj koji može da pokvari i najukusniji obrok, a mnogi ga često doživljavaju bez jasnog razloga.
10.12.2025. 8:36
Poseta dermatologu bi mogla da vas reši mnogih (budićih) problema.
8.12.2025. 10:40
Možda ne razmišljate o tome, ali ove greške vam mogu uticati na vid.
8.12.2025. 9:11
Sigurni smo da će ovaj trik biti koristan svim devojkama koje nose kosu u repu.
8.12.2025. 8:06
Rečenica "Nemoj da se nerviraš" nikada nije nikome pomogla, ali ovi konkretni saveti bi zapravo mogli.
7.12.2025. 8:35
Iako mnogi misle da se u džudou sve svodi na udarce, pevačica Branka Sovrlić ističe da ova veština može da se poredi sa baletom.
22.12.2025. 12:44
Našeg pevača Ćiru je publika zavolela kroz grupu „Ritam srca“, gde je bio gitarista, a kasnije i kao pevača koji je zahvaljujući hitu „Fenomenalno“ ostao upamćen kao – fenomenalni Ćira.
22.12.2025. 12:14
Poznato je da majmuni na Baliju mogu da budu navalentni, ali se ovakvom iskustvu pevačica Marija Šerifović verovatno nije nadala.
22.12.2025. 10:44
Emotivne poruke proslavljenog glumca...
22.12.2025. 10:38
Nastup Stanka Mustafovića Grkosa (54) iz prvog kruga takmičenja “Nikad nije kasno“ izvazvao je lavinu emocija i suza, i prepričavao se dugo među obožavaocima ove emisije.
22.12.2025. 10:25
Bez direktnog plasmana u treći krug "Zvezda Granda" ostale su takmičarke Maša Jovanović iz Đoletovog tima, i Ivona Guberac iz tima Ane Bekute.
21.12.2025. 15:31