Neobičan sindrom se pojavio i u Srbiji! Prenose ga krpelji, a izaziva REAKCIJU tek nakon nekoliko MESECI!
Simptomi mogu da se pojave mesecima nakon ujeda krpelja, što otežava samo postavljanje dijagnoze.
Ilustracija; Foto: Maria T Hoffman/Shutterstock
16.8.2025.|8:23
Izvor: Prva/J.G.
Podeli:
Zabeležen je prvi slučaj neobičnog sindroma u Srbiji - prenose ga krpelji, simptomi tek posle dva, tri meseca. Šta je tačno alfa-gal sindrom i kako dolazi do alergijske reakcije na crveno meso otkriva gošća "Jutra", alergolog Aleksandra Vukov:
- Alfa-gal je sindrom koji ustvari predstavlja jedan od fenotipova alergijske reakcije na hranu. Okidač za to je ujed krpelja. On unese u naš organizam, u njegovoj pljuvačci, u njegovom tom usnom aparatu se nalazi šećer i on kod nekih ljudi, ne kod svih, pravi senzibilizaciju, pravi alergiju na crveno meso. Crveno meso smatramo junetinu, govedinu, teletinu, svinjetinu, čak divljač.
Ukoliko ste ljubitelj preplanulog tena, ove informacije će vam sigurno biti od koristi.
14.8.2025. 10:13
Zanimljivo je da se reakcija dešava 3,6,7 sati nakon konzumiranja hrane, dok kada se ispituje alergija na hranu, posmatra se period do dva sata, pa je iz tog razloga poprilično teško prepoznati simptome, odnosno da je došlo do alergije.
Simptomi alfa-gal sindroma
- Simptomi mogu da budu vrlo raznoliki. Od promena na koži, te neke urtikarije, kao koprivnjače, kao da vas je kopriva ožarila, do otoka usana, nekih delova tela, zglobova, naravno do najteže anafilakse. To je jedna grupa simptoma, a druga grupa simptoma su neki neobjašnjeni bolovi u stomaku. Znači, kada konzumirate meso, posle par sati vi imate neke bolove, od mučnine, do povraćanja, do nekih zaista da kažemo ozbiljnijih bolova u stomaku, tako da se tada pacijenti javljaju na pregled. Jednostavno se može desiti da ih ti bolovi ustvari navedu na to da posumnjaju da se nešto dešava - priča alergolog.
Šta je još Aleksandra imala da kaže o ovom sindromu i kako se on tretira, pogledajte u snimku:
Ugljeni hidrati su jedan od najvažnijih izvora energije u ishrani. Iako neki ljudi pokušavaju potpuno da ih izbace, oni su ipak ključni za pravilno funkcionisanje organizma. Važno je samo birati kvalitetne izvore i paziti na umeren unos.
Vicešampionka 4. sezone MasterChefa, Sanja Berić, otkriva u kakvim odnosima je bila sa Aleksandrom, koja je njena supermoć u kuhinji, ali i koji će trenutak pamtiti.
Sanja Berić osvojila je visoko drugo mesto u 4. sezoni najgledanijeg kulinarskog takmičenja "MasterChef Srbija", a sada je gostujući u "Jutru" na TV Prva sumirala svoje učešće.
Mudrost je životna veština koja dolazi iz zrelosti, iskustva i sposobnosti sagledavanja šire perspektive. Prava mudrost dolazi kad naučimo gledati srcem, razumom i iskustvom – istovremeno.
Neki horoskopski znakovi zrače dobrotom na svakom koraku, dok drugi ponekad kriju svoje meko srce ispod tvrdog oklopa. Pogledajte šta kažu zvezde, ko su najveće dobrice, ko čuva srce samo za najbliže, a ko svoju dobrotu pokazuje na najneobičnije načine.
Vicešampionka 4. sezone MasterChefa, Sanja Berić, otkriva u kakvim odnosima je bila sa Aleksandrom, koja je njena supermoć u kuhinji, ali i koji će trenutak pamtiti.
Od Hrvatske, preko Rumunije i Bugarske, sve do Grčke - kupuju se tenkovi, haubice, raketni sistemi, grade fabrike baruta i granata… Gost na ovu temu je Vlade Radulović, vojnopolitički komentator.
Zbog održavanja manifestacije "Ušće Novogodišnja trka 2025" danas će doći do promena u radu linija javnog prevoza. O kakvim izmenama je reč čućemo od naše Milice Savić.