Zabeležen je prvi slučaj neobičnog sindroma u Srbiji - prenose ga krpelji, simptomi tek posle dva, tri meseca. Šta je tačno alfa-gal sindrom i kako dolazi do alergijske reakcije na crveno meso otkriva gošća "Jutra", alergolog Aleksandra Vukov:

- Alfa-gal je sindrom koji ustvari predstavlja jedan od fenotipova alergijske reakcije na hranu. Okidač za to je ujed krpelja. On unese u naš organizam, u njegovoj pljuvačci, u njegovom tom usnom aparatu se nalazi šećer i on kod nekih ljudi, ne kod svih, pravi senzibilizaciju, pravi alergiju na crveno meso. Crveno meso smatramo junetinu, govedinu, teletinu, svinjetinu, čak divljač.

Zanimljivo je da se reakcija dešava 3,6,7 sati nakon konzumiranja hrane, dok kada se ispituje alergija na hranu, posmatra se period do dva sata, pa je iz tog razloga poprilično teško prepoznati simptome, odnosno da je došlo do alergije. 

Simptomi alfa-gal sindroma

- Simptomi mogu da budu vrlo raznoliki. Od promena na koži, te neke urtikarije, kao koprivnjače, kao da vas je kopriva ožarila, do otoka usana, nekih delova tela, zglobova, naravno do najteže anafilakse. To je jedna grupa simptoma, a druga grupa simptoma su neki neobjašnjeni bolovi u stomaku. Znači, kada konzumirate meso, posle par sati vi imate neke bolove, od mučnine, do povraćanja, do nekih zaista da kažemo ozbiljnijih bolova u stomaku, tako da se tada pacijenti javljaju na pregled. Jednostavno se može desiti da ih ti bolovi ustvari navedu na to da posumnjaju da se nešto dešava - priča alergolog.

Šta je još Aleksandra imala da kaže o ovom sindromu i kako se on tretira, pogledajte u snimku:

Povezane vesti