Volite da jedete konzerviranu hranu poput tunjevine i sardine? Stručnjaci otkrivaju KAKO to utiče na vaše zdravlje
Kao i u svemu, veoma je važno da i prilikom konzumiranja konzervirane hrane budete veoma umereni.
5.12.2025. 10:32
Ako želite da vaša šoljica kafe bude ne samo osvežavajuća, već i korisna za srce, postoji jedan jednostavan dodatak koji će je transformisati u "napitak za dugovečnost".
Ilustracija; Foto: F8 studio/Shutterstock
31.5.2025.|9:14
Izvor: Ženski magazin
Mnogo se govori o kofeinu i njegovom uticaju na organizam – koji se, naravno, razlikuje od osobe do osobe. Ipak, najnovija istraživanja iz prestižne kardiološke bolnice Johns Hopkins pokazuju da kafa može biti izuzetno korisna za zdravlje kardiovaskularnog sistema – pod uslovom da se konzumira umereno i bez viška dodataka poput šećera, sirupa, punomasnog kondenzovanog mleka i sličnog.
Ako želite da vaša šoljica kafe bude ne samo osvežavajuća, već i korisna za srce, postoji jedan jednostavan dodatak koji će je transformisati u napitak za dugovečnost: kakao.
Prema rečima kardiološkinje dr Niki Bart, upravo kakao može višestruko pojačati pozitivne efekte koje kafa ima na srce. „Kafa sama po sebi ima blagotvorna svojstva za zdravlje srca, ali dodavanjem kakao praha, ta svojstva se dodatno poboljšavaju“, objašnjava Bart.
Kao i zrno kafe, i kakao je bogat flavanolima – moćnim biljnim jedinjenjima iz porodice flavonoida, poznatim po svojim antiinflamatornim svojstvima, sposobnosti da opuštaju krvne sudove i da poboljšavaju regulaciju šećera u krvi. Ove osobine zajedno doprinose smanjenju krvnog pritiska i poboljšanju opšteg zdravlja srca.
Pored toga, flavanoli pozitivno utiču i na funkcije mozga – posebno na pamćenje i kognitivne sposobnosti, što znači da dodatak kakao praha u jutarnju kafu ne koristi samo srcu, već i mentalnoj jasnoći.
Za dodatni bonus u šoljici zdravlja, stručnjaci preporučuju da dodate i malo cimeta, koji dodatno pojačava antiinflamatorno dejstvo i čini vašu kafu pravim eliksirom.
Dakle, sledeći put kada pravite kafu, ne zaboravite: prstohvat kakaa i prstohvat cimeta – za srce koje kuca snažnije i um bistriji.
Kao i u svemu, veoma je važno da i prilikom konzumiranja konzervirane hrane budete veoma umereni.
5.12.2025. 10:32
Prihvatanje i mogućnost pravljenja šala na sopstveni račun umnogome pomažu u borbi protiv alopecije.
4.12.2025. 12:00
Alopecija se može javiti kod svih, bez obzira na godine i pol, a čak se može javiti i kod dece.
4.12.2025. 10:07
Trudnoća je jedno od najlepših i najosetljivijih životnih razdoblja - vreme velikih promena, i spolja i iznutra.
2.12.2025. 11:32
Nagli skokovi temperature poslednjih dana ponovo su pokrenuli priču o meteoropatiji. Dok neki ne osećaju nikakve promene, drugima i nekoliko stepeni razlike donese glavobolju, umor i pad energije.
2.12.2025. 9:43
Svetski dan borbe protiv side obeležava se danas širom sveta, kao i u Srbiji, u kojoj je od 1. januara do 24. novembra ove godine otkriveno 99 osoba inficiranih HIV-om.
1.12.2025. 10:16
Istaći ćete oči na pravi način.
30.11.2025. 10:23
Pre dva dana počeo je post, a kako ova ishrana utiče na zdravlje i da li je post dobar za sve?
30.11.2025. 10:22
Na neke od njih zapravo možete i da utičete.
29.11.2025. 9:11
Nikola je jedva dočekao da se sjuri sa balkona u Srđanov zagrljaj!
5.12.2025. 22:37
Sudija Nenad daje poslednju ocenu u SUPERFINALU i time dobijamo POBEDNIKA 4. sezone “MasterChef Srbija”!
5.12.2025. 22:34
Srđan iznosi pred sudije desert koji je nazvao Najnovija rekreacija Švarcvald torte.
5.12.2025. 22:24
Nikola je sleteo s balkona da čestita, buduća mlada kaže da ne bi imala ništa protiv da Nikola bude kum… Da li je ovo najromantičniji i najemotivniji trenutak sezone!?
5.12.2025. 22:19
Srđanova mama se drži za glavu, devojka strepi, Zoki sa balkona gleda “indijsku seriju”…
5.12.2025. 22:14
Sanja je napravila simpatičan gest i svojoj podršci za stolom – mami, dečku i najboljoj drugarici, odnela da probaju jednu zanimljivu komponentu deserta koji je pripremala.
5.12.2025. 22:11