Mnogi ljudi se plaše zmija, a kako se treba ponašati, ukoliko se nađete u blizini jedne, poput poskoka, otkriva Branislav Jakovljević iz javnog akvarijuma i tropikarijuma:

- Najbolje ništa ne raditi. Ako naiđete na neku od tih životinja u prirodi, morate samo da shvatite da je priroda njeno mesto postojanja i njeno mesto gde ona živi i ona najbolje zna taj deo - kaže Branislav i dodaje šta treba uraditi kako bismo bili bezbedni:

- Ako naiđete na tu životinju, nemojte je dirati. Drugo, ako idete u prirodu, nemojte ići u šorcu i japankama, nego obavezno neke farmerke, neke kožne cipele i tako nešto, što njegovi zubi ipak ne mogu da probiju - kaže Branislav i ističe da mi nismo plen tim životinjama, već da nas doživljavaju kao uljeze. 

Ukoliko zmiju nađete u hotelskoj sobi, takođe ne bi trebalo da je dirate, ali nešto bi moglo da vam bude od koristi, kako biste je bezbedno oterali:

- U tim nekim slučajevima, potrebno je imati neke mirisne biljke, kao što su lavande, kao što su ruzmarini. Vrlo često je tu i naftalin, koji njih tera od vas, tako da praktično te neke mirisne stvari možete koristiti da bi zmije držali dalje od vas. 

Šta je još Branislav imao da kaže o zmijama koje se nalaze u vodi, poslušajte u snimku:

Povezane vesti